Haićanska i kenijska policija pokušavaju da proteraju bande iz dela glavnog grada Haitija

Haićanska i kenijska policija pokušavaju da proteraju bande iz dela glavnog grada Haitija

Haićanske snage koje rade sa policijom poslatom iz Kenije pokrenule su zajedničku operaciju proterivanja kriminalnih grupa iz jednog od nebezbednih kvartova glavnog grada Haitija, izjavio je u sredu premijer Gari Konil.

Konil je govorio u bolnici u Port-o-Prensu gde su se tri haićanska policajca oporavljala nakon što su povređeni u pucnjavi u utorak tokom zajedničke operacije u siromašnom naselju Bel Er pod kontrolom bandi.

„Umoran sam da gledam kako policajce pucaju. Umoran sam da idem na sahrane policajaca. Moramo da rešimo ovaj problem nesigurnosti“, rekao je Conille.

Konil nije izneo više detalja o operaciji i nije postavljao pitanja tokom svoje kratke konferencije za novinare, ali je pozvao Haićane da sarađuju sa policijom i razmenjuju informacije kako bi pomogli u smanjenju kriminala.

Više od 3.200 ubistava prijavljeno je na Haitiju od januara do maja. Bande koje kontrolišu 80% Port-o-Prensa ostavile su više od pola miliona ljudi bez krova nad glavom poslednjih godina dok se bore za kontrolu veće teritorije.

„Neće biti brzo“, rekao je Conille. „Moramo biti strpljivi.“

Ranije tokom dana, policijski sindikat je izvestio da je žena policajka ubijena dok je išla na posao u sredu, a da je na njenom vetrobranskom staklu pronađeno više od deset rupa od metaka. Michelle Nathanielle Megine jedna je od otprilike dvadesetak policajaca ubijenih do sada ove godine.

Misija koju podržava UN, koju vodi Kenija, poslala je do sada oko 400 policajaca na Haiti da pomognu u suzbijanju nasilja bandi. Očekuje se da će policija i vojnici iz zemalja uključujući Benin, Čad i Jamajku takođe stići u narednim mesecima za ukupno 2.500 stranog osoblja.