Kurti ponovo o mostu u Mitrovici, ali bez datuma otvaranja

Kurti ponovo o mostu u Mitrovici, ali bez datuma otvaranja

Premijer u Prištini Aljbin Kurti izjavio je da je o otvaranju mosta u Kosovskoj Mitrovici za saobraćaj prethodnih dana razgovarao sa više visokih međunarodnih zvaničnika, uključujući i direktora CIA i političke predstavnike i komandante NATO-a.

Kurti je rekao da je na svim sastancima bilo reči i o pitanju otvaranja centralnog mosta preko reke Ibar, za šta se rade sve potrebne konsultacije.

„Na primer, bavljenje preliminarnim nacrtom fizičke stabilnosti mosta dok čekamo konačni izveštaj, pa sve do priprema za prilagođavanje izgleda i čišćenja okolnog okruženja. Otvaranje mosta je sloboda kretanja i sloboda kretanja je osnovno pravo i na Kosovu i u EU“, rekao je Kurti na sednici vlade u Prištini.

U bitno mirnijem tonu u odnosu na obraćanja od pre desetak dana, kada je bio izričit da će most biti otvoren uskoro i da o tome nema razgovora, Kurti je naveo da je posle posete SAD, u periodu od nekoliko dana razgovarao sa šefom CIA Vilijamom Bernsom i admiralom Stjuartom Mančom, komandantom Komande združenih snaga NATO-a u Napulju.

„Njihova podrška je nepokolebljiva, saradnja je široka i moćna, dok je zajednička posvećenost ozbiljna i produktivna u službi mira i bezbednosti, koji idu ruku pod ruku u vladavini zakona i reda i demokratskom i ekonomskom napretku“, preneo je Kurti.

Iz Komande združenih savezničkih snaga u Napulju kratko su naveli da je komandant Manč razgovarao sa Kurtijem o aktivnostima Kfora u podršci održivoj bezbednosti za sve zajednice, kroz podršku NATO-a dijalogu koji vodi EU.

Predstavnici ambasada uticajnih zemalja zapada i zvaničnici NATO-a i njegove misije Kfor na Kosovu i Metohiji, izrazili su neslaganje sa namerom Kurtijeve vlade da most bude otvoren njenom jednostranom odlukom, već da to pitanje, zbog protivljenja lokalnih Srba bude rešeno dijalogom u Briselu.