Japan se priprema za snažan tajfun Šanshan

Japan se priprema za snažan tajfun Šanshan

Japan se pripremao za snažan tajfun koji se polako približavao jugozapadu zemlje brzinom bicikla, preteći da donese jake kiše i jak vetar i navodeći aviokompanije da otkažu letove, a operatere vozova da odlažu ili obustave usluge tokom vikenda.

Tajfun Šanšan bio je na oko 120 kilometara (75 milja) južno od južnog ostrva Jakušima u sredu ujutru dok je krenuo na sever ka Kjušuu, sa vetrovima do 180 kilometara (112 milja) na sat, prema Japanskoj meteorološkoj agenciji.

Agencija je saopštila da se očekuje da će tajfun stići do južnog Kjušua i verovatno doći do kopna u četvrtak, i izdala je upozorenje na visokom nivou protiv jakih vetrova, visokih talasa i jake kiše za prefekturu Kagošima.

Ministar za upravljanje katastrofama Jošifumi Macumura, na sastanku radne grupe u sredu, pozvao je stanovnike na predviđenom putu Šansana da rano preduzmu mere predostrožnosti, kao što je provera najbližih skloništa, kako bi spasili sopstvene živote. Macumura je apelovala na stanovnike, posebno starije odrasle, da ne oklevaju i da se sklone kad god postoji bilo kakva zabrinutost za bezbednost. Vlada je takođe otkazala svoje godišnje vežbe protiv zemljotresa u nedelju kako bi oslobodila resurse za reagovanje na katastrofe.

Za sada nema izveštaja o šteti niti povređenima od tajfuna.

Desetine domaćih letova koji povezuju jugozapadne gradove i ostrva biće otkazano do petka. Kompanije Japanske železnice saopštile su da većina brzih vozova i lokalnih železničkih usluga normalno radi u sredu, ali će mnogi na Kjušuu biti obustavljeni u četvrtak. Slični koraci se mogu preduzeti na glavnom ostrvu Honšu do nedelje.

Poštanske i dostavne usluge su takođe obustavljene u regionu Kjušu, a supermarketi i druge prodavnice najavile su planove za prevremeno zatvaranje.

JMA je prognozirao do 600 milimetara (23,6 inča) padavina na južnom Kjušuu tokom 24 sata.