Najnovija posmatranja Event Horizon teleskopa otkrivaju rekordnu rezoluciju slika supermasivnih crnih rupa

Najnovija posmatranja Event Horizon teleskopa otkrivaju rekordnu rezoluciju slika supermasivnih crnih rupa

U najnovijim posmatranjima galaksija korišćenjem niza teleskopa Event Horizon (EHT), postignuta je najveća rezolucija ikada snimljenih slika sa Zemlje. Ova dostignuća obećavaju da će pružiti slike supermasivnih crnih rupa sa detaljima 50% većim nego ranije, uključujući slike M87* i Strelac A* (Sgr A*), supermasivnih crnih rupa koje se nalaze na udaljenosti od 55 miliona svetlosnih godina, odnosno u centru naše galaksije.

Novi eksperiment, koji je koristio samo nekoliko teleskopa iz EHT mreže, nije doveo do novih slika, ali je omogućio posmatranje Univerzuma u najboljoj rezoluciji ikada postignutoj sa Zemlje. Ova posmatranja detektuju daleko udaljenu infracrvenu svetlost na frekvenciji od 345 GHz, koja ima talasnu dužinu od samo 0,87 milimetara, što je znatno finije od prethodnih snimaka sa talasnom dužinom od 1,3 milimetra.

„Na 0,87 mm, naše slike će biti oštrije i detaljnije, što će omogućiti otkrivanje novih svojstava crnih rupa“, izjavio je astrofizičar Aleksandar Rejmond iz NASA-ine Laboratorije za mlazni pogon. Ove slike će verovatno razotkriti dodatne detalje o gravitacionim efekte i materijalu oko crnih rupa.

Posmatranje na ovoj frekvenciji predstavlja značajan napredak u tehnologiji, omogućavajući bolju rezoluciju i otkrivanje manjih i udaljenijih supermasivnih crnih rupa. Ovo poboljšanje, međutim, donosi i nove izazove, uključujući potrebu za prevazilaženjem efekata vodene pare u atmosferi, što EHT saradnja uspešno rešava razvojem korektivnih tehnika.

Nove mogućnosti uključuju i mogućnost prikazivanja višebojnih slika vrelog materijala koji se kovitla oko crnih rupa, nudeći detaljniji uvid u gravitacione efekte i magnetna polja koja pokreću ove kosmičke behemote. Ova istraživanja obećavaju da će doneti značajne novine u razumevanju crnih rupa i njihovog uticaja na okolni Univerzum.