Prvi slučaj dečije paralize u Gazi u poslednjih 25 godina: Rat i humanitarna kriza pogoršavaju situaciju

Prvi slučaj dečije paralize u Gazi u poslednjih 25 godina: Rat i humanitarna kriza pogoršavaju situaciju

U Gazi je zabeležen prvi slučaj dečije paralize u poslednjih 25 godina, potvrđeno je iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO). 10-mesečni Abdel-Rahman Abuel-Jedian, rođen tokom razornog rata između Izraela i Hamasa, pokazao je simptome bolesti koja mu je paralizovala levu nogu.

Abdel-Rahmanova majka, Nevine Abuel-Jedian, potresena je zbog iznenadne promene u zdravlju svog sina. Pre rata, deca u Gazi su uglavnom bila vakcinisana protiv poliomijelitisa, ali je izbijanje bolesti sada postalo ozbiljna pretnja zbog humanitarne krize izazvane sukobom.

Pre početka sukoba, redovna vakcinacija novorođenčadi bila je gotovo obustavljena zbog stalnog raseljavanja porodica i oštećenja bolnica. Abdel-Rahman, koji nije bio vakcinisan zbog tih okolnosti, sada se suočava s teškom dijagnozom.

SZO upozorava da za svaki slučaj paralize postoji mnogo više ljudi koji su zaraženi virusom ali ne pokazuju simptome. Većina obolelih od dečije paralize ne pokazuje ozbiljne simptome, ali kad paraliza nastupi, obično je trajna, a može biti i fatalna ako utiče na mišiće disanja.

Zdravstveni radnici i humanitarne organizacije u Gazi suočavaju se s velikim izazovima u pokušaju da vakcinišu decu i zaustave širenje bolesti. Planira se kampanja vakcinacije za najmanje 95% dece mlađe od 10 godina, ali će to zavisiti od mogućnosti za prekid vatre koji bi omogućio nesmetano sprovođenje vakcinacije.

U međuvremenu, porodica Abuel-Jedian, koja je prisiljena da živi u prepunom šatorskom kampu, suočava se s teškim uslovima koji pogoršavaju zdravstveno stanje deteta. „Nadam se da će se vratiti da bude kao njegova braća i sestre,“ izjavila je majka, dok se nada da će njen sin ponovo moći da sedi i kreće se.