Bajdenov savetnik se sastaje sa katarskim liderima kako bi razgovarali o pregovorima Izrael-Hamas

Bajdenov savetnik se sastaje sa katarskim liderima kako bi razgovarali o pregovorima Izrael-Hamas

Glavni savetnik predsednika Džoa Bajdena za Bliski istok u utorak je u Dohi razgovarao sa visokim katarskim liderima o naporima da se završi sporazum o prekidu vatre i taocima između Izraela i Hamasa, kao i o sastanku katarskog premijera ove nedelje sa predsednikom Irana, prema rečima američkog zvaničnika.

Razgovori višeg savetnika Bele kuće Breta Mekgurka sa premijerom šeikom Mohamedom bin Abdulrahmanom Al Tanijem i ministrom spoljnih poslova Mohamedom bin Abdulrahmanom Al Tanijem usledili su nakon premijerove posete Teheranu u ponedeljak da se sastane sa iranskim predsednikom Masudom Pezeškijanom.

Razgovori takođe dolaze u trenutku kada se pregovori o prekidu vatre koji imaju za cilj da dobiju barem pauzu u ratu između Izraela i Hamasa ove nedelje prebacuju u Dohu nakon nekoliko dana intenzivnih pregovora u Kairu. Runda razgovora na visokom nivou završena je u nedelju bez konačnog dogovora. Ali razgovori su nastavljeni na nižim nivoima u ponedeljak u nastojanju da se premoste preostale praznine.

Očekuje se da će se ti razgovori na nivou radne grupe nastaviti u sredu u Dohi. Nije jasno zašto je lokacija razgovora pomerena iz Kaira niti da li će to uticati na pregovore.

Izraelski zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, jer su razgovarali o osetljivim pregovorima o prekidu vatre, potvrdio je da će izraelska delegacija krenuti u Dohu u sredu.

Američki zvaničnik, koji nije bio ovlašćen da javno razgovara o osetljivim razgovorima i govorio je pod uslovom anonimnosti, potvrdio je da se Mekgurk sastao sa katarskim zvaničnicima i fokus njihovog razgovora.

Tenzije su eskalirale između Izraela i Irana, kao i sa militantnim grupama — Hamasom, Hezbolahom i Hutima — koje podržava Teheran. Iran je obećao da će uzvratiti Izraelu za prošlomesečno ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanija prošlog meseca u Iranu.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei izrazio je u utorak otvorenost za obnavljanje pregovora sa Sjedinjenim Državama o nuklearnom programu njegove zemlje koji brzo napreduje, rekavši svojoj civilnoj vladi da „nema štete“ u angažovanju sa „neprijateljem“. Tajming Hamneijevih izjava došao je samo dan nakon posete novopečenog iranskog predsednika. Poslednjih godina vođeni su indirektni razgovori između Irana i SAD uz posredovanje Omana i Katara, dva bliskoistočna sagovornika Sjedinjenih Država kada je Iran u pitanju.

Bajden je ranije tokom svog predsedničkog mandata vršio pritisak na Iran da se vrati na poštovanje nuklearnog sporazuma koji je posredovala Obamina administracija 2015. godine, ali je 2018. odbacio bivši predsednik Donald Tramp.

Od kolapsa sporazuma, Iran je napustio ograničenja koja je sporazum stavio u svoj program i obogaćuje uranijum do 60% čistoće – blizu nivoa za oružje od 90%. Nakon napada na Izrael 7. oktobra od strane Hamasa koji podržava Iran, američka administracija je uložila napore da oživi nuklearni sporazum na polici.

Pezeškijan (69), koji se kandidovao kao reformistički političar unutar iranske šiitske teokratije, izabran je prošlog meseca da zameni pokojnog predsednika Ebrahima Raisija, tvrdolinijaškog štićenika Hamneija, koji je poginuo u padu helikoptera u maju. Novi predsednik je blisko povezan sa bivšim ministrom spoljnih poslova Mohamedom Džavadom Zarifom, koji je postigao iranski nuklearni sporazum sa svetskim silama iz 2015. godine prema kojem su sankcije ukinute u zamenu za drastično smanjenje atomskog programa.

___ Josef Federman u Jerusalimu doprineo je ovom izveštaju.