Šef IAEA: Kurska nuklearna elektrana radi u „približnom normalnom“ stanju

Šef IAEA: Kurska nuklearna elektrana radi u „približnom normalnom“ stanju

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi nedavno je posetio nuklearnu elektranu Kursk i izjavio da je objekat trenutno u stanju koje se može smatrati „blizu normalnom“. Grosi je istakao da je nedostatak zaštitne kupole iznad lokacije učinio Kursku nuklearnu elektranu posebno ranjivom. Iako elektrana sada funkcioniše u uslovima koji su veoma bliski normalnim, naglašeno je da je bezbednosna situacija i dalje vrlo ozbiljna.

Tokom konferencije za novinare, Grosi je takođe primetio tragove napada dronovima na objekt, ali nije izneo konkretne informacije o odgovornima za ove incidente. Zvaničnici su istakli da je aktivna zona reaktora, koja sadrži nuklearni materijal, izuzetno osetljiva na moguće napade artiljerijom, dronovima ili raketama.

Šef IAEA je istakao da je preterano upoređivati Kursku elektranu sa Černobilom, naglašavajući da bi eventualni udari unutar aktivne zone mogli imati ozbiljne posledice. Grosi je nedavno posetio rusku oblast Kursk kako bi se upoznao sa stanjem u nuklearnoj elektrani.

Naredni planovi uključuju posetu Kijevu, gde će se Rafael Grosi sastati sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim.