Komandant savezničkih snaga NATO-a Stjuart Manč u Prištini

Komandant savezničkih snaga NATO-a Stjuart Manč u Prištini

Šef Komande savezničkih snaga NATO-a u Napulju Stjuart Manč boravi u Prištini, gde se u komandi Kfora sastao sa komandantom misije turskim generalom Ozkanom Ulutašem, koji mu je govorio o bezbednosnoj situaciji na KiM i podršci dijalogu u Briselu.

„General-major Ulutaš je ilustrovao aktivnosti Kfora u podršci održivoj bezbednosti širom Kosova i podršci dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU“, navodi se u saopštenju Kfora o sastanku dvojice komandanata u kampu “Film Siti” u Prištini.

Poseta američkog admirala Munča dolazi posle posete pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za spoljnu politiku i bezbednost Borisa Rugea Prištini, u vreme kada su centralne vlasti preduzele nekoliko akcija u severnom delu Kosova i Metohije naseljenom većinom Srbima, uključujući i inicijativu za otvaranje glavnog mosta preko reke Ibar u Mitrovici.

Zbog mogućnosti eskalacije tenzija između Srba na severu KiM i vlasti u Prištini, NATO je rasporedio oko 1.000 dodatnih vojnika na Kosov i Metohiji u, čime je svoje prisustvo učinio najvećim po broju vojnika u poslednjoj deceniji.

Na KiM u sastavu Kfora je preko 4.500 međunarodnih vojnika.