Upala može povezati težinu COVID-19 sa pojavom neuroloških simptoma

Upala može povezati težinu COVID-19 sa pojavom neuroloških simptoma

COVID-19 je prvenstveno poznat po svojim efektima na respiratorni sistem, ali njegove posledice daleko prevazilaze to. Nedavna studija, objavljena u časopisu Mozak, ponašanje i imunitet i sprovedena na D’Or institutu za istraživanje i obrazovanje (IDOR), otkrila je molekularne promene koje mogu biti u osnovi neuroloških simptoma koje pokazuju neki pacijenti pogođeni bolešću. , naglašavajući važnost boljeg razumevanja ovih još uvek slabo poznatih potencijalnih posledica COVID-19.

COVID-19 nastavlja da bude zabrinjavajuća bolest čak i nakon završetka faze pandemije. Samo u prvoj polovini 2024. bio je odgovoran za preko 3.000 smrtnih slučajeva u Brazilu. Pored toga, naučna literatura opširno dokumentuje štetne efekte infekcije čak i nakon što se pacijenti oporave, stanje koje je sada poznato kao „dugi COVID“.

Dugi COVID se odnosi na niz upornih simptoma koji ostaju ili se pojavljuju nakon akutne faze bolesti. Čak i nakon oporavka od respiratornih simptoma, pacijenti mogu nastaviti da se suočavaju sa značajnim izazovima, posebno u vezi sa neurološkim zdravljem. Značajan deo preživelih od COVID-19, čak i oni koji su imali blage slučajeve, mogu da dožive kognitivni pad i poteškoće sa koncentracijom tokom dužeg perioda nakon infekcije. Zbog toga je važno proučavati kako bolest utiče na mozak čak iu akutnoj fazi, jer to može dati tragove o ovim neurološkim posledicama.

Tokom infekcije, najčešći neurološki simptomi su glavobolja, umor, gubitak mirisa, pa čak i teže komplikacije poput moždanog udara i encefalitisa. Istraživanje ovih manifestacija je ključno, jer još uvek malo znamo o mehanizmima koji dovode do ovih komplikacija i kako se one razvijaju.

Tražeći biomarkere koji bi mogli pružiti tragove o neuroinflamatornim procesima u COVID-19, IDOR istraživači su analizirali podatke pacijenata za koje je potvrđeno da imaju COVID-19 koji su bili hospitalizovani u mreži Rede D’Or između aprila i novembra 2020.

Uzorak je obuhvatio 35 pacijenata starosti između 26 i 87 godina, podeljenih na umerene i teške slučajeve, od kojih su svi imali značajne neurološke simptome tokom akutne infekcije COVID-19. Podaci su prikupljeni iz medicinske dokumentacije i uključivali su slikovne preglede (MRI i CT skeniranje), testove krvi i analizu cerebrospinalne tečnosti (CSF) – tečnosti koja okružuje mozak i kičmenu moždinu. Deset uzoraka CSF od neinficiranih pacijenata služilo je kao kontrolna grupa.

Analiza je otkrila da većina pacijenata ima najmanje jedan komorbiditet, a 65,7% ima dva ili više. Oko 85,7% pacijenata je u trenutku prijema u bolnicu ispoljilo neurološke simptome, što je klinička slika bila izraženija čak i od respiratornih simptoma.

Snimci su pokazali da je 28,6% pacijenata imalo žarišne ili difuzne promene na mozgu povezane sa COVID-19, uključujući demijelinizirajuće lezije, encefalitis i moždani udar.

Krvni testovi su pokazali da je 66% pacijenata pokazalo znake pogoršanog inflamatornog odgovora. Proteomske analize likvora otkrile su izmenjen obrazac proteina u poređenju sa kontrolama, sa 116 značajno disregulisanih proteina koji se odnose na imuni sistem i metaboličke procese.

Nivoi dva proinflamatorna citokina, IL-6 i TNFα, bili su povišeni u CSF pacijenata sa COVID-19, pri čemu je IL-6 bio posebno viši u teškim slučajevima. Ovi citokini su povezani sa ozbiljnošću bolesti i promenama uočenim u pregledima slikanja.

Dr Fernanda Aragao, postdoktorski istraživač u IDOR-u i prvi autor studije, komentariše da je ovo istraživanje jedno od prvih koje povezuje preglede imidžinga i neurološke simptome sa neuroinflamatornim biomarkerima koji mogu da odražavaju ozbiljnost akutne bolesti, komplikacije koju je i dalje teško predvideti.

Uprkos razlici težine koja je pronađena od ovih biomarkera, istraživač naglašava da je neuroinflamacija nezavisna od težine bolesti i da može biti jedan od glavnih uzroka neuroloških poremećaja povezanih sa COVID-19. Ona ističe da su čak i pacijenti sa blažim slučajevima pokazali značajne promene u CSF, što sugeriše da inflamatorni odgovor tela može uticati na mozak na načine koji još nisu u potpunosti shvaćeni.

„Ova studija otkriva da je neuroinflamacija čest faktor u neurološkim slučajevima bolesti, čak i kod pacijenata sa različitim stanjima, bilo umerenim ili teškim. Identifikovanje ovih inflamatornih markera koji povezuju težinu COVID-19 i promene neuroslika može biti veoma važno za razvoj terapija koje imaju za cilj kako u lečenju akutnih infekcija COVID-19, tako i u rešavanju upornih efekata onoga što je poznato kao dugi COVID“, dodaje autor.

Ovi nalazi naglašavaju potrebu za dugotrajnim praćenjem pacijenata koji su imali COVID-19, posebno onih koji su u riziku od razvoja upornih neuroloških komplikacija. Bolje razumevanje ovih mehanizama može pomoći u razvoju efikasnijih strategija lečenja i prevencije u budućnosti.

IDOR-ovo istraživanje pruža vredan uvid u neurološke uticaje COVID-19 i utire put budućim studijama za dublje istraživanje ovih nalaza iu većim populacijama.

Stoga se kontinuirano istraživanje neuroloških posledica COVID-19 predstavlja kao ključna investicija, posebno sa evolucijom novih varijanti i implementacijom programa vakcinacije, kako bi se osiguralo da se dugoročni efekti pandemije adekvatno razumeju i adresiraju.