Bajden razgovara sa Modijem o nedavnoj poseti indijskog premijera Ukrajini, situaciji u Bangladešu

Bajden razgovara sa Modijem o nedavnoj poseti indijskog premijera Ukrajini, situaciji u Bangladešu

Američki predsednik Džo Bajden razgovarao je u ponedeljak sa indijskim premijerom Narendrom Modijem, nekoliko dana nakon što je Kijev posetio najistaknutiji lider nacije koja drži neutralan stav o invaziji Rusije na Ukrajinu.

Modi je u objavi na Iksu rekao da je razgovarao sa Bajdenom o „punoj podršci Indije za rani povratak mira i stabilnosti“ u Ukrajini. On je rekao da su lideri takođe razgovarali o zabrinutosti Indije za bezbednost Hindusa i drugih verskih manjina u susednom Bangladešu nakon ovomesečnog svrgavanja dugogodišnjeg premijera zemlje.

Bela kuća je saopštila da pozdravlja Modijev angažman sa Ukrajinom.

„Pozdravljamo svaku drugu zemlju koja želi da pomogne predsedniku (Volodimiru) Zelenskom da radi na ovom pravednom miru, i svaku zemlju koja je voljna da uđe u tu diskusiju tako što će poći od perspektive predsednika Zelenskog, tako što će ga saslušati“, rekao je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon rekao je Kirbi novinarima.

Zelenski i Modi su tokom prošlonedeljnog sastanka opširno razgovarali o formuli mira Ukrajine, koja daje prioritet teritorijalnom integritetu i povlačenju ruskih trupa, saopštilo je indijsko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Veoma glasno i jasno kažemo da podržavamo poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta“, rekao je Modi tokom sastanka. „To je naš najveći prioritet.“

Poseta Kijevu usledila je nakon što se Modi prošlog meseca sastao sa Putinom u Moskvi. Zelenski je kritikovao Modija zbog posete Putinu, koja je usledila istog dana kada su ruski projektili gađali Ukrajinu, ubivši stotine ljudi.

Indija, koja ima dugogodišnje odnose sa Moskvom, uglavnom je izbegavala da se bavi ruskom invazijom.

Indija je počela da gradi jake odnose sa tadašnjim Sovjetskim Savezom sredinom 1950-ih tokom Hladnog rata, a zatim je ojačala te veze zbog sukoba sa susednim Pakistanom.

Sovjetski Savez je pomogao u posredovanju u prekidu vatre između Indije i Pakistana kako bi se okončao rat 1965. godine oko kontrole nad spornom himalajskom teritorijom Kašmira. Zatim, tokom indijskog rata sa Pakistanom u decembru 1971. godine, Sovjetski Savez je iskoristio svoje pravo veta da podrži Indiju u Ujedinjenim nacijama, dok su SAD naredile radnu grupu u Bengalskom zalivu kao podršku Pakistanu.

Modi je rekao da je razgovarao i o situaciji u Bangladešu, gde je premijerka šeik Hasina podnela ostavku i pobegla u Indiju ovog meseca.

Njeno svrgavanje je izazvano protestima predvođenim studentima protiv sistema kvota za državne poslove. Nakon sukoba između demonstranata i vladinih snaga koji su doveli do stotina mrtvih, pokret je prerastao u širu pobunu protiv liderke i njene vlade.

Desetine napada na hinduiste i druge verske manjine u Bangladešu od zbacivanja Hasine.

Modi je tokom razgovora sa Bajdenom rekao da je istakao „potrebu za ranim uspostavljanjem normalnosti i obezbeđivanjem bezbednosti i bezbednosti manjina, posebno hinduista, u Bangladešu“.

Bajden je učestvovao u pozivu iz Rehobot Biča u Delaveru, gde se odmara sa porodicom.