Simulacije identifikuju kako se kritični elementi distribuiraju u bogatim mineralnim rudama

Simulacije identifikuju kako se kritični elementi distribuiraju u bogatim mineralnim rudama

Nikl (Ni) i kobalt (Co) su kritični elementi za moderne tehnologije, a rude visokog kvaliteta Ni i Co postaju sve ređe. Mafične i ultramafične naslage su niskog kvaliteta, bogate alternative tradicionalnim rudama Ni i Co. Međutim, potrebne su nove metode koje čine ekstrakciju Ni i Co i oporavak iz ovih ležišta ekonomski održivim.

Istraživači su koristili ab initio simulacije molekularne dinamike da identifikuju kako se Ni i Co inkorporiraju u forsterit (Mg 2 SiO 4 ), uobičajen u mafičnim i ultramafičnim stenama. Rezultati pokazuju da je, od dva katjonska mesta forsterita (M1 i M2), poželjna ugradnja Ni i Co u mesto M1. Ova preferencija je smanjena u prirodnim uzorcima sa niskim koncentracijama Ni/Co u odnosu na literaturne podatke za uzorke sa više koncentracije.

Nalazi su objavljeni u časopisu ACS Earth and Space Chemistry.

Karbonizacija silikatnih minerala kao što je forsterit mogla bi da poboljša ekonomsku održivost ekstrakcije Ni i Co i oporavka iz ruda niskog kvaliteta tako što će smanjiti troškove prerade rude i pomoći rudarskoj industriji da dostigne neto nultu emisiju CO 2.

Ovaj rad identifikuje kako forsterit uključuje Ni i Co sa detaljima na nivou atoma, korisnim informacijama za naučnike koji razvijaju nove metode ekstrakcije i oporavka. Ovi rezultati će pomoći istraživačima da shvate kako silikatni minerali poput forsterita reaguju sa CO 2 tokom karbonizacije i usmeravaju napore za poboljšanje ekstrakcije i oporavka Ni i Co.