Kina predlaže sistem magnetnog lansiranja za slanje resursa nazad na Zemlju

Kina predlaže sistem magnetnog lansiranja za slanje resursa nazad na Zemlju

U svom poznatom romanu „Mesec je oštra gospodarica“, Robert A. Hajnlajn opisuje scenario budućeg lunarnog naselja gde stanovnici Meseca, poznati kao „Luniji“, koriste elektromagnetni katapult za slanje resursa poput pšenice i vodenog leda nazad na Zemlju. Priča se bavi sukobom grupe Lunija koja želi da preuzme kontrolu nad katapultom kako bi postigla nezavisnost od Zemlje, preteći da će „baciti kamenje“ na našu planetu ukoliko se zahtevi ne ispune. Ovaj koncept, istraživan decenijama, ponovo je aktuelan zbog planova svemirskih agencija da uspostave stalnu prisutnost na Mesecu.

Grupa naučnika sa Šangajskog instituta za satelitsko inženjerstvo detaljno je predstavila ideju magnetnog lansera na Mesecu kao efikasan način prenosa resursa nazad na Zemlju. Ovaj predlog mogao bi da postane deo kineske dugoročne strategije za Međunarodnu lunarnu istraživačku stanicu (ILRS), zajednički projekat sa ruskom svemirskom agencijom Roskosmos.

Prema proračunima, magnetni katapult na Mesecu koristio bi tehnologiju magnetne levitacije i princip bacanja kladiva u atletici, sa rotirajućom rukom koja bi izbacivala kapsule ka Zemlji. Ovakav sistem bi omogućio isplativo lansiranje tereta sa Meseca uz značajno smanjenje troškova u odnosu na postojeće metode transporta.

Koncept magnetnog katapulta na Mesecu nije nov, sa prethodnim verzijama poput Slingatrona predloženog 1998. godine. Kineski istraživači predlažu sistem sa rotirajućom rukom od 50 metara i superprovodnim motorom koji bi pokretali solarni paneli i nuklearni reaktor. Glavni teret bio bi helijum-3, dragocen resurs sa Meseca koji se može koristiti za napajanje fuzionih reaktora na Zemlji.

Planirana implementacija ovog sistema zavisi od razvoja super-teških lansirnih raketa Long March 9 i Long March 10, koje su ključne za stvaranje ILRS-a. Kina se nada da će završiti ovaj projekat do 2035. godine, u saradnji sa drugim svemirskim agencijama.

Predloženi sistem lansiranja mogao bi postati deo dugoročnih planova Kine za razvoj Meseca u narednim decenijama. Tim očekuje da će razvoj ključnih komponenti biti završen do 2030. godine, sa potpunom implementacijom do 2045. godine. Troškovi izgradnje ovog sistema procenjeni su na 130 milijardi juana, ali sa potencijalnim prihodom od iskopavanja helijuma-3, očekuje se da bi investicija mogla biti isplativa.

Postoje tehnički i logistički izazovi koje treba rešiti pre nego što se ovaj sistem može realizovati, uključujući način ekstrakcije helijuma-3 i stabilnost rotirajuće ruke na mesečevom tlu. Ipak, kao dugoročna vizija, magnetni lanser predstavlja elegantan i efikasan način za transport resursa sa Meseca nazad na Zemlju.