Vučić: Moram da gledam deset godina unapred, važno da sa Francuskom razgovaramo o nuklearnim kapacitetima

Vučić: Moram da gledam deset godina unapred, važno da sa Francuskom razgovaramo o nuklearnim kapacitetima

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je, povodom najave posete predsednika Francuske Emanuela Makrona, da je strahovito važno da se razgovara o nuklearnim kapacitetima, jer bez toga ne vidi rešenje za snabdevanje električnom energijom.

Predsednik Vučić, povodom najave posete predsednika Francuske Emanuela Makrona, rekao je za Pink da je to veoma važna poseta za Srbiju.

„U dva grada ćemo ugostiti Makrona, mislim da je to i posebna pažnja i poštovanje koje pokazuje francuski predsednik“, smatra Vučić.

Teme razgovora će biti, navodi, potpisivanje mnogo sporazuma, a jedan od njih je sa francuskom elektrokompanijom, da za nekoliko godina ne bismo bili zemlja bez električne energije.

„Trudimo se da pronađemo rešenje da za sedam, osam ili 10 godina ne budemo zemlja bez električne energije. Mnoge će zemlje imati probleme sa električnom energijom. Nama tek dolaze elektrifikacija od pruga do automobila električnih i punjača, neophodnih svuda, do 5G mreža“, rekao je Vučić.

Predsednik je napomenuo da niko nije naivan da poveruje u „besmislice“ pojedinih medija da francuski predsednik dolazi u Srbiju zbog dogovora o skladištenju nuklearnog otpada na teritoriji naše zemlje.

Vučić je nalomenuo da se o tome nikada nije razgovaralo, da postoji zakon koji to sprečava i da to nije interes Srbije, ali da se razgovaralo na njegovu inicijativu o saradnji sa EDF-om.

O saradnji da EDF, napominje Vučić, nije se razgovaralo na Makronovu, već na njegovu inicijativu.

„Moram da gledam deset godina unapred“, poručio je Vučić.

Prema njegovoj oceni, strahovito je važno da se razgovara o nuklearnim kapacitetima, jer bez toga ne vidi rešenje za snabdevanje električnom energijom.

„Da nismo sačuvali ugalj, sada ne bismo imali struju“, ukazao je predsednik.

Teme razgovora sa Makronom biće, dodao je, jačanje Vojske Srbije, pošto se, iako još nije gotovo. naporno radi oko ugovoora za avione „rafale“.

Naglasio je i politički značaj posete francuskog predsednika i za evropski put Srbije i ekonomiju.

Vučić je najavio da će u Srbiju uskoro doći i predsednici Izraela i Kazahstana, i da će učestvovati na predstojećem globalnom forumu u Češkoj.