Zaječarska Gitarijada 29. do 31. avgusta, prve večeri nastupaju Divlje jagode

Zaječarska Gitarijada 29. do 31. avgusta, prve večeri nastupaju Divlje jagode

Najstariji festival rok muzike na Balkanu, Zaječarska Gitarijada biće održana od 29. do 31. avgusta. Prve večeri nastupiće muzičar Promonael, pobednik prošlogodišnjeg festivala po glasovima publike, a pola sata posle ponoći i Divlje jagode.

Ove godine takmičiće se u dva polufinala i jednom finalu deset demo bendova iz Srbije i regiona.

Organizatori su saopštili da ove godine premijerno nastupaju četiri muzičke grupe – Onslaught, Ronnie Romero, Jelusick i Keops, a prve večeri pola sata posle ponoći nastupiće Divlje jagode.

U petak, od 20 časova počinje drugo polufinale, a nakon toga nastupaće bendovi Queen Sensation, Firewind i grupa Van Gogh.

Poslednje večeri će se održati finale, nastupi bendova Ritam nereda i Onslaught, nakon čega će uslediti proglašenje pobednika i uručivanje nagrada.

Boravak u kampu sa obrokom je i ove godine besplatan.

Zaječarska gitarijada je muzički festival, orijentisan prvenstveno na rok muziku, koji se održava svakog leta u tom gradu.

Program festivala se sastoji iz takmičenja demo bendova i revijalnih nastupa poznatijih grupa.

Nastala je po uzoru na Beogradsku gitarijadu, čije je prvo izdanje održano početkom januara 1966. godine u Hali 1 Beogradskog sajma.

Manifestaciju u Zaječaru osmislila su braća Momčilo i Slobodan Radenković, članovi grupe Zlatni prsti, a prva gitarijada u Zaječaru, održana je 30. januara 1970. u Domu Jugoslovenske narodne armije.