Do 30. avgusta rok za najavu predizbornih koalicija na KiM

Do 30. avgusta rok za najavu predizbornih koalicija na KiM

Političke stranke na Kosovu i Metohiji imaju rok da do petka 30. avgusta najave izbornoj komisiji u Prištini predizborne koalicije za parlamentarne izbore februara sledeće godine, a u suprotnom na izborima će učestvovati samostalno.

Predsednica u Prištini Vjosa Osmani odlučila je da izbori budu održani 9. februara i od tada teče rok da partije obaveste izbornu komisiju privremenih prištinskih institucija o eventualnim koalicijama.

Do sada su samo Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i Socijaldemokratska inicijativa “Nisma” Fatmira Ljimaja proglasile predizbornu koaliciju.

Iz prve po snazi opozicione Demokratske partije preneli su da će na izbore samostalno, a u Demokratskom savezu kažu da će o mogućim koalicijama razgovarati tek posle rezultata izbora 9. februara.

Poznavaoci prilika na političkoj sceni Albanaca na KiM, ne očekuju veliko stranačko grupisanje pred izbore u februaru, prenose mediji u Prištini.

„Gledajući dinamiku u političkom spektru, ne verujem da će nas izbori 9. februara zateći sa bilo kojom većom koalicijom, osim malih partija koje su tradicionalno desničarske ili levičarske koje se pridružuju većim strankama kao što je slučaj sa Demokratskim savezom, koji okuplja male hrišćansko-demokratske konzervativne stranke. Već postoji svojevrsna politička polarizacija i tendencija očuvanja identiteta četiri velike političke partije“, rekao je analitačar Eugen Čakoli.

Srbe su do sada u parlamentu u Prištini predstavljali poslanici Srpske liste, koji unazad skoro dve godine nisu aktivno učestvovali u radu skupštine, nezadovoljni potezima privremenih prištinskih institucija prema srpskoj zajednici na KiM, pre svega na severu, gde je vlada Aljbina Kurtija uspostavila svojevrsni policijski protektorat.

Izborna komisija u Prištini je saopštila da je spremna za organizaciju izbora i najavila da će kampanja zvanično početi 11. januara. 2025 godine.