U urušavanju ledene pećine na Islandu poginula 1 osoba, dok se 2 osobe vode kao nestale

U urušavanju ledene pećine na Islandu poginula 1 osoba, dok se 2 osobe vode kao nestale

Najmanje jedna osoba je poginula, a dve se vode kao nestale nakon što se ledena pećina delimično urušila dok je grupa turista posetila glečer Breiðamerkurjokul na jugu Islanda.

U saopštenju objavljenom na društvenim mrežama, lokalna policija kaže da su prvi reagovali na poziv nešto pre 15 časova. u nedelju je grupa od oko 25 stranih turista iz nekoliko nacionalnosti istraživala ledene pećine kada je led pogodio četiri osobe.

Dve osobe su teško povređene, jedna je preminula od zadobijenih povreda na mestu nesreće, a druga je helikopterom prebačena u bolnicu u prestonici, kako se navodi, u stabilnom stanju.

Veliki broj spasilaca radio je tokom celog popodneva i do večeri tražeći dve nestale osobe. Operacija je pauzirana po mraku zbog opasnih uslova, ali će se nastaviti ujutru, saopštila je policija.

Islandski javni emiter RUV izvestio je da su se napori za transport opreme i osoblja do glečera pokazali teškim zbog neravnog terena i da se sečenje leda uglavnom radilo ručno motornim testerama.

Lokalni sajt Visir navodi da je grupa bila na organizovanom obilasku ledene pećine i da je bila u pratnji vodiča, ali da je većina ljudi bila izvan pećine kada se srušila. Ledena pećina je popularna destinacija za turiste.