Najnoviji rat između Izraela i Hamasa: Iranski ministar spoljnih poslova obećava „definitivnu“ odmazdu Izraelu

Najnoviji rat između Izraela i Hamasa: Iranski ministar spoljnih poslova obećava „definitivnu“ odmazdu Izraelu

Iranski ministar spoljnih poslova Abas Aragči najavio je osvetu Irana zbog ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanije u Teheranu. Ova izjava data je tokom razgovora sa italijanskim ministrom spoljnih poslova Antoniom Tajanijem. Aragči je naglasio da će Iranova reakcija na izraelski teroristički napad biti odmerena i dobro proračunata, ističući da Iran ne traži eskalaciju sukoba, za razliku od Izraela.

Tajani je, sa svoje strane, pozvao na uzdržanost i konstruktivan pristup kako bi se sprečio dalji ciklus vojnih akcija u regionu, naglašavajući da takvi sukobi samo donose dodatnu patnju. Posebno je istakao važnost umerenog pristupa Irana prema Hezbolahu radi sprečavanja eskalacije na libansko-izraelskoj granici, gde deluju italijanski vojnici UNIFIL-a, kao i prema Hutima kako bi se izbeglo povećanje tenzija u oblasti Crvenog mora.

Nakon što su Izrael i libanska militantna grupa Hezbolah razmenili žestoku vatru, ali odustali od sveopšteg rata, poziv na uzdržanost i rešavanje sukoba došao je u pravo vreme. Paralelno sa tim, runda pregovora na visokom nivou u Kairu imala je za cilj postizanje sporazuma o prekidu vatre i oslobađanju talaca kako bi se privremeno okončao desetomesečni rat između Izraela i Hamasa u Gazi.

Iako runda pregovora nije donela konačan sporazum, američki zvaničnik je potvrdio da će razgovori biti nastavljeni na nižim nivoima u nadi da će se prevazići preostale razlike. Delegaciju su predvodili direktor CIA Vilijam Berns i šef izraelske obaveštajne agencije Mosad, dok su egipatski i katarski posrednici informisali Hamasa.

U drugom delu vesti, izraelska vojska je saopštila da je isporučila vakcine protiv poliomijelitisa za više od milion ljudi u Gazi, nakon što je potvrđen prvi slučaj bolesti na teritoriji u poslednjih četvrt veka. Distribucija vakcina u Gazi, gde su tekući sukobi ugrozili humanitarne napore, predstavlja izazov koji će zahtevati brzu i efikasnu akciju.

Sumnja se da postoji više slučajeva poliomijelitisa širom teritorije nakon što je virus otkriven u otpadnim vodama na nekoliko lokacija. Organizacije za pomoć planiraju vakcinaciju više od 600.000 dece mlađe od 10 godina i apeluju na hitnu pauzu u sukobu kako bi se omogućilo sprovođenje vakcinacije. Svetska zdravstvena organizacija i Dečja agencija UN-a ističu da je neophodna sedmodnevna pauza radi sprovođenja vakcinacije.

Ujedinjene nacije su planirale isporuku 1,6 miliona doza vakcine protiv poliomijelitisa u Gazu, gde su stotine hiljada raseljenih Palestinaca suočene sa teškim uslovima, uključujući nedostatak čiste vode i adekvatnog odlaganja otpada. Hitna akcija je potrebna kako bi se zaštitila deca i sprečilo dalje širenje bolesti.