Član britanskog novinarskog tima poginuo nakon što je ruski projektil pogodio hotel u istočnoj Ukrajini

Član britanskog novinarskog tima poginuo nakon što je ruski projektil pogodio hotel u istočnoj Ukrajini

Britanski savetnik za bezbednost koji je radio sa timom novinara poginuo je nakon što je ruski projektil pogodio hotel u ukrajinskom gradu Kramatorsku, potvrdila je agencija Rojters.

Rajan Evans, 38, odseo je u hotelu Safir sa kolegama u istočnom ukrajinskom regionu Donjecka kada ga je u subotu uveče pogodila ruska raketa.

Još dva člana šestočlane ekipe Rojtersa hospitalizovana su sa povredama.

Lokalni zvaničnici su rekli da je hotel pogođen ruskom balističkom raketom Iskander-M, zbog čega su novinari zadobili povrede od eksplozije, potrese mozga i posekotine na telu.

Novinari Asošiejted presa na licu mesta opisali su hotel kao „ruševinu“, a bageri su korišćeni za čišćenje ruševina nekoliko sati nakon napada.

Pored hotela, uništena je i obližnja višespratna zgrada, rekao je regionalni guverner Donjecka Vadim Filaškin.

Istočni ukrajinski region Harkova takođe se našao pod ruskom vatrom, što je dovelo do višestrukih povreda civila, napisao je regionalni guverner Oleh Sinjehubov u nedelju u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

U harkovskoj oblasti Čuhujev, pet osoba je povređeno, uključujući četvorogodišnjeg dečaka i 14-godišnju devojčicu, nakon što su dve kuće pogođene ruskim udarom.

U gradu Harkovu, osam ljudi je ranjeno kada je u napadu Rusije zapaljena dvospratna kuća.

U Rusiji je pet osoba poginulo u ukrajinskom granatiranju pograničnog regiona Belgoroda, saopštili su zvaničnici u nedelju.

Još dvanaest osoba je ranjeno u ruskom selu Rakitone, 38 kilometara od ukrajinske granice, uključujući 16-godišnju devojku za koju se izveštava da je u kritičnom stanju, rekao je u nedelju regionalni guverner Vjačeslav Gladkov. Još jedan muškarac je takođe poginuo u odvojenom napadu dronom na pogranično selo Solovevka, napisao je kasnije na društvenim mrežama.