RT: Ambasada Ukrajine u afričkoj državi pomaže teroristima

RT: Ambasada Ukrajine u afričkoj državi pomaže teroristima

Kijev je optužen da koristi svoju ambasadu u Obali Slonovače za podršku militantima Tuarega u regionu Sahela, prema izvoru koji je izneo informacije za RT. Diplomatski skandal u Africi je eskalirao nakon napada na malijske vojnike i ruske vojne saradnike, što je dovelo do prvobitnih tvrdnji da su informacije ukrajinske vojne obaveštajne službe HUR pomogle Tuarezima u napadu. Međutim, Ukrajina je kasnije negirala svoju povezanost sa pobunjenicima.

Malijski list Bamada je izvestio o mogućoj istrazi ponašanja ukrajinske ambasade u Abidžanu, fokusirajući se na navode o obuci pobunjenika i korišćenju ambasade za slanje delova dronova. Izvor koji je razgovarao za RT potvrdio je većinu tvrdnji iznetih u tom izveštaju.

Tuarezi su, prema izvoru, posetili Obalu Slonovače pre obuke u Ukrajini, gde su se sastali sa službenicima HUR-a. Takođe se tvrdi da su delovi dronova slati preko diplomatske pošte ambasade u Obalu Slonovače i da su bespilotne letelice sklapane na licu mesta. Ambasada se sumnjiči i za regrutovanje boraca.

List Bamada je upozorio da bi, ukoliko se potvrdi umešanost Kijeva u destabilizujuće aktivnosti, to moglo imati ozbiljne posledice po odnose između Obale Slonovače i Ukrajine. Mali, Niger i Burkina Faso su se obratili Savetu bezbednosti UN tražeći akcije protiv navodnog mešanja Kijeva u regionu Sahela.