Godišnjica potpisivanja sporazuma u Briselu: ZSO i most na Ibru aktuelni i devet godina kasnije

Godišnjica potpisivanja sporazuma u Briselu: ZSO i most na Ibru aktuelni i devet godina kasnije

U Briselu su na današnji dan pre tačno devet godina – 25. avgusta 2016. potpisani sporazumi između Beograda i Prištine o osnivanju Zajednice srpskih opština, energetici, telekomunikacijama i mostu na Ibru.

U prisustvu tadašnje šefice evropske diplomatije Federike Mogerini, strane su potpisale sporazum o telekomunikacijama, sporazum o energetici, za puštanje u saobraćaj mosta preko reke Ibar u Mitrovici i udruženja opštine sa srpskom većinom.

Sporazume su potpisali tadašnji premijeri Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Isa Mustafa u prisustvu Federike Mogerini.

Posle potpisivanja sporazuma, Vučić je istakao da će Zajednica srpskih opština imati široka ovlašćenja, da će imati svog predsednika i potpredsednika, odlučivati o zdravstvu, školstvu, urbanističkom i ruralnom planiranju, ekonomskom razvoju, kao i da će moći da se finansira iz Srbije bez poreza, taksi i carina.

Mogerini je izjavila da je postignuta saglasnost „o opštim principima i ključnim elementima Zajednice srpskih opština, što otvara put ka njenom formiranju“, dok je Isa Mustafa poručio da su svi sporazumi u skladu sa ustavom i zakonima Kosova, da će ZSO imati podršku i da će sarađivati sa Vladom Srbije, ali da neće imati nikakvih izvornih ovlašćenja.

Tadašnji direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je tada da će ZSO imati ozbiljna izvršna ovlašćenja, svog predsednika i skupštinu i direktne veze sa Srbijom.

„Za izradu Statuta ZSO na raspolaganju će biti četiri meseca i to će biti izazovni razgovori, ali da je glavni politički dogovor postignut“, rekao je tada Đurić i nastavio.

Kada je u pitanju bio sporazumu o mostu na Ibru, Đurić je rekao da je postignuto rešenje koje jasno, po prvi put, utvrđuje razgraničenje južne i severne Mitrovice.

„Ulica kralja Petra biće potpuno i trajno zatvorena za saobraćaj, to će biti nova mitrovačka Knez Mihajlova. Građani severne Mitrovice mogu da budu veoma zadovoljani“, rekao je Đurić.

Tadašnji premijer Kosova Isa Mustafa rekao je da „Zajednica opština sa srpskom većinom neće imati nikakva izvršna ovlašćenja“.

„Sporazumi su u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova“, rekao je Mustafa

Tadašnji ministar spoljnih poslova Kosova Hašim Tači rekao da su sporazumi „u potpunosti usaglašeni sa Ustavom i zakonima Kosova“ i da „asocijacija neće imati izvršna ovlašćenja“, piše Kosovoonline.