Ministar Severne Makedonije: Objavljujemo rat kriminalcima

Ministar Severne Makedonije: Objavljujemo rat kriminalcima

Ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije Panče Toškovski najavio je da Ministarstvo unutrašnjih poslova od danas pokreće posebnu operativnu akciju usmerenu na bezbednost grada Skoplja i predviđa pojačano prisustvo policije na terenu.

Odnosno, rekao je Toškovski građanima u „Temi dana” u dnevniku TV Sitel, MUP želi da bezbednosnu situaciju dovede na ono što bi trebalo da bude.

– Od danas zvanično objavljujemo rat skitnicama i zločincima kojima je prethodna vlast dozvolila da toliko haraju kako u Skoplju, tako i na teritoriji cele Makedonije, pa misle da će to učiniti i sada – odgovorio je ministar Toškovski na pitanje kako je moguće da 200 zatvorenika pobegne iz dva zatvora „Šutka“ i „Idrizovo“ u Skoplju 2023. godine i da li se u Skoplju mogu ljudi osećati bezbedno.

On je ocenio da je država u katastrofalnom stanju, a sistem je, kako je rekao, uništen.

– Ali nema više privilegovanih. Svako ko je pogrešio i osramotio se pred svojim narodom, i zloupotrebio ovlašćenja, posebno kada su u pitanju policajci, državni službenici itd. odgovaraće pred zakonom – odlučio je ministar unutrašnjih poslova Toškovski.

Upitan o bekstvu kosovskog državljanina Blerima Ramadanija, koga traži Interpol zbog zločina u Srbiji, Toškovski je odgovorio da je tom licu određen efektivni pritvor, a nakon toga, prvi put u istoriji Makedonije, kako je rekao, strancu za ekstradicioni postupak je izrečena kazna kućnog pritvora. Pozvao je javno tužilaštvo da što brže i efikasnije postupi u skladu sa svim potrebnim procesnim radnjama koje treba preduzeti u cilju rasvetljavanja ovog slučaja. Toškovski obaveštava da je MUP obezbedio sve potrebne dokaze na osnovu kojih se može utvrditi istina i da će iste dostaviti nadležnom javnom tužiocu u skladu sa procesnim radnjama.