Akcija za spas morskih ptica: uklanjanje miševa sa južnoafričkog ostrva

Akcija za spas morskih ptica: uklanjanje miševa sa južnoafričkog ostrva

Zaštitnici prirode planiraju da sprovedu akciju na udaljenom južnoafričkom ostrvu kako bi suzbili populaciju miševa koji predstavljaju pretnju za albatrose i druge morske ptice na tom području. Miševi, u potrazi za hranom, napadaju jaja ptica, uključujući i lutajućeg albatrosa, čija se četvrtina svetske populacije gnezdi na ostrvu u Indijskom okeanu. Napadi miševa su eskalirali poslednjih godina, dovodeći ugrožene vrste ptica na ostrvu Marion do ivice lokalnog izumiranja.

Projekat Marion bez miševa, predvođen od strane vodeće organizacije za zaštitu ptica u Južnoj Africi, BirdLife South Africa, prikupio je sredstva za sprovođenje akcije koja obuhvata bombardovanje ostrva sa velikom količinom pesticidnih peleta. Cilj akcije je eliminacija miševa sa ostrva kako bi se sačuvala populacija morskih ptica koje se gnezde na tom području.

Miševi, koji su uvedeni na ostrvo početkom 19. veka, predstavljaju ozbiljnu pretnju za ptice jer su evoluirale bez kopnenih predatora i nisu razvile mehanizme odbrane od napada. Njihovi napadi su postali sve smrtonosniji, naročito kako su temperature postale toplije usled klimatskih promena, što je rezultiralo češćim i intenzivnijim napadima na ptice.

Akcija planirana za zimu 2027. godine ima za cilj da iskoreni populaciju miševa sa ostrva dok su ptice odsutne tokom letnjeg perioda. Projekat se nada da će ovom akcijom sprečiti dalje ugrožavanje morskih ptica i sačuvati njihove populacije od izumiranja.