Modi u Ukrajini: Kako Indija pokazuje da sledeću eru globalne diplomatije neće voditi Zapad

Modi u Ukrajini: Kako Indija pokazuje da sledeću eru globalne diplomatije neće voditi Zapad

Premijer Indije Narendra Modi je nedavno posetio Ukrajinu, pružajući podršku intenzivnoj diplomatskoj aktivnosti koja je podsećala na ranije šatl diplomatske napore. Ova poseta je bila značajna jer je bila prva poseta indijskog premijera Ukrajini od njenog sticanja nezavisnosti 1991. godine.

Modijeva prethodna poseta Rusiji izazvala je različite reakcije, posebno od strane ukrajinskog predsednika Zelenskog, koji je izrazio nezadovoljstvo zbog Modijevog susreta sa ruskim liderom Putinom. Ovo je dovelo do spekulacija da je Modijeva poseta Ukrajini bila delimično motivisana potrebom za smirivanjem tenzija sa Ukrajinom zbog prethodne posete Rusiji.

Indija je nedavno učestvovala na Samitu o miru u Ukrajini, gde je očigledno stavila akcenat na podršku miru i diplomatiji. Odsustvo Rusije sa ovog događaja, međutim, rezultiralo je odlukom Indije da ne potpiše Zajedničko saopštenje. Ovo je pokazalo angažovanje nezapadnih sila u posredovanju sukoba u svetu.

Dinamika geopolitičkih odnosa je dovela do toga da nezapadne sile poput Indije preuzmu aktivniju ulogu u posredovanju sukoba, dok su zapadne sile pokazale ograničenja u svom uticaju. Modijeva poseta Poljskoj označila je važnu promenu u indijskoj politici prema centralnoj i istočnoj Evropi, nagoveštavajući veće angažovanje u regionu.

Zelenski je izrazio želju da se sledeći mirovni sastanak održi u Indiji, što bi bilo logično imajući u vidu Indijinu ulogu u promovisanju mira i diplomatije. Indija je nedavno postigla uspeh na samitu G20, pokazujući svoju sposobnost da okupi učesnike oko zajedničkih ciljeva.

U svetlu promenljive globalne političke scene, nezapadne sile poput Indije igraju sve važniju ulogu u održavanju mira i stabilnosti. Modi je naglasio važnost mira i diplomati