Šmihal poziva Litvaniju da se pridruži nabavci naoružanja, vojne opreme od ukrajinskih proizvođača

Šmihal poziva Litvaniju da se pridruži nabavci naoružanja, vojne opreme od ukrajinskih proizvođača

Premijer Ukrajine Denis Šmihal je pozvao Litvaniju da se pridruži inicijativi za kupovinu naoružanja i vojne opreme od ukrajinskih proizvođača. U poruci koju je objavio putem aplikacije za razmenu poruka Telegram, Šmihal je izrazio zadovoljstvo što može da pozdravi premijerku Litvanije Ingridu Šimonite tokom njenog posete Kijevu, posebno na Dan nezavisnosti Ukrajine. Zahvalio joj je na podršci i pomoći koju je Litvanija pružila, posebno u oblasti energetike.

Litvanski proizvođači su potvrdili da će isporučiti generatore i solarne panele Ukrajini. Premijer je takođe istakao važnost učešća Litvanije u različitim međunarodnim koalicijama koje podržavaju Ukrajinu.

Šmihal je naglasio da je pozvao Litvaniju da se pridruži inicijativi za kupovinu ukrajinskog naoružanja i vojne opreme od domaćih proizvođača. Takođe je izrazio interesovanje za osnivanje zajedničkih inovativnih proizvodnih pogona u Ukrajini, koji će služiti Oružanim snagama zemlje. Jačanje sposobnosti protivvazdušne odbrane ostaje prioritet za Ukrajinu.

Litvanija nastavlja da bude bliski partner Ukrajine u borbi za nezavisnost i pravdu, prema rečima premijera Šmihala. Premijerka Litvanije, Ingrida Šimonite, je takođe izjavila da će Litvanija nastaviti da podržava Ukrajinu u njenoj borbi za pobedu, koju će obe zemlje proslaviti zajedno.