Ukrajinci moraju da se pripreme za „tešku zimu“

Ukrajinci moraju da se pripreme za „tešku zimu“

Ministar energetike Nemačke Galuščenko je upozorio da će ukrajinski građani morati da se suoče sa izazovima tokom nadolazeće zime, navodeći da će ova zima biti posebno teška. Planovi su u toku za obnovu i izgradnju novih energetskih objekata, kao i za uspostavljanje decentralizovanog sistema snabdevanja energijom kako bi se izbegla zavisnost od centralizovanih sistema koji su ranjivi na eventualne prekide snabdevanja. Ruski vazdušni udari su imali značajan negativan uticaj na energetsku mrežu Ukrajine, što dodatno otežava situaciju.

Evropski komesar za energetiku Kadri Simson izjavila je da su gubici energetskih kapaciteta Ukrajine značajno smanjeni, ali da i dalje postoji ozbiljan rizik od nestanka električne energije, posebno tokom zimskih meseci. Njena procena je da je Ukrajina izgubila devet gigavata električne energije, što predstavlja veliki deo ukupne potrošnje zemlje i može dovesti do ozbiljnih problema tokom zimske sezone.

Vladimir Kudricki, šef nacionalnog operatera električne mreže Ukrenergo, takođe je izrazio zabrinutost zbog mogućeg pogoršanja proizvodnje električne energije u zemlji. Očekuje se da će hladni meseci biti posebno teški zbog neophodnih radova na održavanju nuklearnih elektrana, što može dovesti do dodatnih poteškoća u snabdevanju električnom energijom.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je upozorio da je veliki deo energetskih kapaciteta zemlje uništen ili oštećen tokom sukoba sa Rusijom, što dodatno komplikuje situaciju. On je apelovao na zapadne zemlje da pruže podršku u jačanju protivvazdušne odbrane kako bi se zaštitila nacionalna elektroenergetska infrastruktura od daljih napada.