Duda: Dan nezavisnosti Ukrajine je praznik za celu centralnu Evropu

Duda: Dan nezavisnosti Ukrajine je praznik za celu centralnu Evropu

Poljski predsednik Andžej Duda istakao je značaj Dana nezavisnosti Ukrajine kao proslave nezavisnosti celog regiona Centralne Evrope. U svom govoru na Trgu Svete Sofije u Kijevu, Duda je podvukao podršku Poljske Ukrajini od početka ruske agresije. Istakao je da je nezavisnost Ukrajine ključna za nezavisnost i bezbednost Poljske, Litvanije i drugih zemalja u regionu. Duda je naglasio da Poljska snažno podržava ukrajinski narod u njihovoj borbi protiv ruske agresije, izražavajući uverenje da će Ukrajina odbraniti svoju nezavisnost.

Poljski lider je istakao istorijsku povezanost između Poljske i Ukrajine, navodeći da su Ukrajinci deo evropske zajednice vekovima. Podsetio je na zajedničke borbe protiv boljševičke invazije 1919-1920. godine, kao i na podršku Poljske prilikom priznavanja nezavisnosti Ukrajine 1991. godine. Duda je naglasio da je solidarnost i jedinstvo ključni za odnose između Ukrajine i Poljske, te da je važno jačati tu saradnju.

Ukrajina slavi Dan nezavisnosti 24. avgusta, a Poljska je istakla da neće prestati da podržava Ukrajinu na putu ka evropskoj zajednici.