F1: Pripreme za veliku nagradu Holandije

F1: Pripreme za veliku nagradu Holandije

Lando Noris je bio najbrži u prvoj trening sesiji na stazi Zandvoort, ostavljajući za sobom Maksa Ferštapena i Luisa Hamiltona u promenljivim vremenskim uslovima, koji su obeležili sat vremena raznolikih performansi na stazi.

Mali broj vozača koji su se rano usudili na stazu koristili su pneumatike za kišu kako bi istražili promenljive uslove, ali prvi mereni vremenski rezultati nisu zabeleženi dok Šarl Lekler nije postavio početni referentni vreme od 1m 26.530s.

Kako su vremenski uslovi postajali sve povoljniji, publikin ljubimac Ferštapen bio je na putu da postavi najbrži krug sesije već pri svom prvom pokušaju, ali je udario ivičnjak na zavoju broj 12 i izgubio kontrolu nad bolidom.

U međuvremenu, rezervni vozač Ferarija, Robert Švarcman, zamenivši Valterija Botasa, iskoristio je priliku te se kratak period našao na vrhu liste u Sektoru 1, završivši kao treći dok je četvrtina sesije još uvek bila preostala.

Prema kraju sesije, sunce je izašlo i vremena su se drastično poboljšala dok su svih 20 vozača tražili prostor na stazi za svoje završne brze krugove.

Mercedes je pokazao da su ponovo pronašli svoj ritam koji su imali pre letnje pauze, jer je Džordž Rasel predvodio polje u drugoj trening sesiji Velike nagrade Holandije, ispred Oskara Pjastrija i svog timskog kolege Luisa Hamiltona.

Za razliku od jutarnje sesije, staza u Zandvoortu je bila puna automobila dok su se svi vozači zaputili na stazu u znatno svetlijim uslovima, iako bolje vreme nije koristilo svima. Džordž Rasel je doživeo neobično blokiranje točkova rano u sesiji, što ga je odvelo u šljunak na zavoju broj 9, nešto pre nego što je sličnu sudbinu doživeo i Serđo Perez na prvom zavoju.

Više drugih takmičara takođe je imalo problema, pri čemu je Oskar Pjastri žalio da ne može videti kroz svoj vizir dok je domaći junak Maks Ferštapen skrenuo na ivičnjak pre povratka u boks.

Nedugo nakon toga, Niko Halkenberg je izazvao izvođenje crvenih zastava nakon što je skliznuo u barijeru na prvom zavoju, što je značilo kraj njegovog petka. Bilo je loših vesti i za tim Ferari, jer je problem sa menjačem primorao Karlosa Sainza da ranije završi FP2.

Situacija je izgledala pozitivnije za automobile na Mercedesov pogon, pošto su se vozači Mercedesa i Meklarena nalazili među četiri najbrža tokom većeg dela sesije, sa samo 1s razlike između prvih 14.

Trenutno se odvija treća trening sesija, koja je prekinuta crvenom zastavom zbog udesa Vilijams vozača Logana Sardženta. Nakon što se nastavi, vozači će imati poslednju priliku da se upoznaju sa svojim bolidima pre kvalifikacija.

Kvalifikaciona sesija će se održati.u 15:00 časova. Trka je zakazana za nedelju, 25. avgust u isto vreme, 15:00 časova. Pratite F1 vikend na portalu Okvir!