Vulkanska erupcija na Islandu se usporava

Vulkanska erupcija na Islandu se usporava

Islandske vlasti su objavile da se na jugozapadnom poluostrvu Rejkjanes formirala nova pukotina, ali se vulkanska aktivnost smirila nakon što je lava počela da izbacuje šesti put od decembra prošle godine.

Nakon višenedeljnog upozorenja, islandska meteorološka kancelarija (IMO) izvestila je da je nova erupcija počela u četvrtak uveče, nakon serije zemljotresa.

Video snimci prikazuju narandžastu lavu koja izbija iz duge pukotine, procenjene na 3,9 kilometara dužine.

IMO je saopštio da se druga pukotina otvorila severno od prvobitne, ali je intenzitet erupcije značajno opao u odnosu na prethodni dan.

Ova šesta erupcija u regionu od decembra dogodila se severno od prethodnih erupcija, što je smanjilo rizik za obližnje ribarsko selo Grindavik, evakuisano u četvrtak uveče.

Načelnik policije regije Sudurnes, Ulfar Ludvikson, izjavio je da su 22 ili 23 kuće u selu trenutno zauzete.

Većina od 4.000 stanovnika Grindavika je evakuisana u novembru, pre prethodne erupcije, ali samo nekoliko njih je odlučilo da ostane preko noći.

IMO je upozorio da će severni i severozapadni vetrovi do subote širiti zagađenje gasom sa lokacije erupcije prema jugu i jugoistoku, prenoseći ga u more.

Poluostrvo Rejkjanes nije bilo pogođeno erupcijom osam vekova sve do marta 2021. godine.

Ovo su bile četvrta, peta i šesta erupcija u regionu od avgusta 2022. godine, što je ukazalo na početak nove ere seizmičke aktivnosti, kako su upozorili vulkanolozi.

Island je dom za 33 aktivna vulkanska sistema, najveći broj u Evropi, smešten na Srednjoatlantskom grebenu koji razdvaja evroazijsku i severnoameričku tektonsku ploču.