Uticaj DART misije: Kako fragmenti asteroida Dimorfos mogu stići do Zemlje i Marsa

Uticaj DART misije: Kako fragmenti asteroida Dimorfos mogu stići do Zemlje i Marsa

Nakon uspešnog udara NASA-inog test preusmeravanja dvostrukih asteroida (DART) na asteroid Dimorfos 26. septembra 2022. godine, nova studija istražuje kako bi krhotine stvorene tim udarom mogle da stignu do Zemlje i Marsa. Istraživanje koje je predvodio dr Eloi Pena-Asensio iz Politehničkog instituta u Milanu otkriva da bi fragmenti mogli da dođu do ovih nebeskih tela u roku od jedne decenije, a neke čak i duže.

DART misija je testirala kinetički udar kao metodu za skretanje potencijalno opasnih asteroida (PHA). U oktobru 2026. godine, ESA-ina misija Hera će se pridružiti ovom sistemu asteroida i izvršiti detaljna istraživanja Dimorfosa. Međutim, istraživači su sada otkrili da bi fragmenti asteroida mogli da stignu do Zemlje i Marsa kao meteori.

Studija se oslanjala na podatke prikupljene od Light Italian CubeSat za snimanje asteroida (LICIACube), koji je pratio DART misiju i snimio udar. Tim je koristio ove podatke za simulaciju putanja i brzina izbačenih čestica, koje su varirale od nekoliko desetina metara u sekundi do oko 500 m/s. Simulacije su obuhvatale 3 miliona čestica stvorenih udarom.

Rezultati simulacija pokazali su da bi fragmenti izbačeni brzinama ispod 500 m/s mogli stići do Marsa za oko 13 godina, dok bi brže čestice mogle stići do Zemlje za samo sedam godina. Ipak, najverovatnije je da će proći i do 30 godina pre nego što se ovi fragmenti uoče na Zemlji. Brže čestice verovatno će biti previše male da bi stvorile vidljive meteore.

Dr Pena-Asensio je naglasio značaj tekućih kampanja za posmatranje meteora kako bi se otkrilo da li su fragmenti Dimorfosa stvorili novu kišu meteora, poznatu kao „dimorfidi.“ On takođe napominje da će buduće misije na Mars imati priliku da posmatraju meteore dok fragmenti sagorevaju u marsovskoj atmosferi.

Studija pruža važne informacije o karakteristikama fragmenta i njihovim potencijalnim uticajima, uključujući brzinu i pravac ulaska u atmosferu. DART misija i buduće misije poput Hera pružaju ključne podatke za modeliranje i razumevanje procesa udaraca i evolucije izbačenih materijala, što pomaže u unapređenju strategija planetarne odbrane i proučavanju meteora.