Ministar spoljnih poslova Indije: Ukrajina treba da odluči da li će Rusija biti prisutna na drugom mirovnom samitu

Ministar spoljnih poslova Indije: Ukrajina treba da odluči da li će Rusija biti prisutna na drugom mirovnom samitu

Ukrajina treba da odluči da li ruske predstavnike treba pozvati na drugi samit mira, rekao je indijski ministar spoljnih poslova Subrahmanjam Džaišankar na brifingu u petak.

„To je njihova inicijativa [Ukrajine] u kojoj smo mi učestvovali. […] Mislim da je o tome bila veoma otvorena diskusija. Šta će biti sledeći? Ko će tačno doći? Hoće li Rusi doći ili ne? Znate To zaista nije pitanje za koje treba da se javimo. To je pitanje kojim se verovatno bavi ukrajinska vlada“, rekao je on.

Ministar se takođe uzdržao od komentara o mirovnom planu koji je predstavila Kina. Istovremeno, on je napomenuo da je to pitanje za „dotične strane“.

„Što se tiče onoga što je Kina možda predložila, mislim da nije na nama da odgovorimo. Mislim da je na zainteresovanim stranama da odgovore. Zato bih vam predložio da to pitanje uputite ukrajinskoj vladi“, rekao je Jaishankar.

Indijski premijer Narendra Modi stigao je u Ukrajinu 23. avgusta.

Modi je 22. avgusta tokom svog putovanja u Varšavu rekao da Indija veruje da se nijedan rat ne završava na bojnom polju i podržava diplomatske napore da se rat u Ukrajini okonča što je pre moguće. On je dodao da je Indija spremna da sarađuje sa drugim prijateljskim nacijama kako bi pružila što veću podršku mirovnim naporima da se uspostavi mir u Ukrajini.