Indija je pretekla Kinu i postala najveći kupac nafte u Rusiji

Indija je pretekla Kinu i postala najveći kupac nafte u Rusiji

Indija je u julu pretekla Kinu kao najveći svetski uvoznik ruske nafte, pokazalo je poređenje podataka o uvozu.

Nju Delhi povećava kupovinu sirove nafte zbog popusta koje nudi Moskva dok Rusija pomera izvoz energije sa zapadnih tržišta kao odgovor na sankcije vezane za Ukrajinu.

Ruska nafta je činila 44% ukupnog uvoza Indije prošlog meseca, popevši se na rekordnih 2,07 miliona barela dnevno (bpd), 4,2% više nego u junu i 12% više nego pre godinu dana, prema podacima o indijskim isporukama iz trgovine i industrijski izvori.

Kineski uvoz nafte iz Rusije cevovodima i isporukama u julu iznosio je 1,76 miliona barela dnevno, pokazuju podaci kineske carine. Pad kupovine u kineskim rafinerijama posledica je nižih marži profita od proizvodnje goriva, pokazuju podaci.

Indijske rafinerije povećavaju kupovinu ruske nafte s popustom od februara 2022. godine, nakon što su zapadne zemlje uvele sankcije Moskvi i smanjile uvoz energije kao odgovor na sukob u Ukrajini.

„Potrebe Indije za ruskom naftom će rasti sve dok ne bude daljeg pooštravanja sankcija“, rekao je indijski izvor za preradu za Rojters.

Sve veće kupovine Indije menjaju tok ruske ESPO (naftovoda Istočni Sibir–Tihi okean) mešavine sirove nafte od tradicionalnih kineskih kupaca do južne Azije.

ESPO uvoz u Indiju skočio je u julu na 188.000 barela dnevno jer su korišćena veća plovila Suezmak, prema podacima o isporuci.

Irak je ostao drugi po veličini dobavljač nafte Indiji prošlog meseca, a slede Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Indijske kupovine sirove nafte sa Bliskog istoka porasle su za 4% u julu, povećavajući udeo regiona u ukupnoj mešavini Indije na 40% sa 38% u junu, pokazuju podaci.