Vlada Venecuele poziva bivšeg opozicionog kandidata na svedočenje u vezi s osporavanjem rezultata izbora

Vlada Venecuele poziva bivšeg opozicionog kandidata na svedočenje u vezi s osporavanjem rezultata izbora

Vlada Venecuele saopštila je u petak da će pozvati bivšeg opozicionog predsedničkog kandidata Edmunda Gonzalesa da svedoči pod zakletvom u okviru istrage o navodnim pokušajima širenja panike zbog osporavanja rezultata prošlomesečnih izbora. Ovo je deo šireg nastojanja predsednika Nikolasa Madura da se obračuna sa protivnicima koji tvrde da su izbori bili neregularni.

Maduro je odbio da prizna poraz, insistirajući da je pobedio sa preko milion glasova, dok Gonzalesovi podaci, objavljeni na internetu, pokazuju da je izgubio sa više od 2:1. Međunarodna zajednica, uključujući SAD i Ujedinjene nacije, dovela je u pitanje kredibilitet izbora, a čak su i neki od Madurovih saveznika iz Latinske Amerike pozvali na objavljivanje evidencije glasova.

Generalni tužilac Venecuele, Tarek Vilijam Sab, optužio je Gonzalesa za pokušaj uzurpacije ovlašćenja Nacionalnog izbornog veća. Gonzales je, zajedno sa opozicionom liderkom Marijom Korinom Mačado, otišao u ilegalu nakon što su izbili protesti i uhapšeno preko 2.000 demonstranata.

Vrhovni sud Venecuele je potvrdio Madurovu pobedu nakon revizije rezultata, što je naišlo na osudu Bajdenove administracije i UN-a. Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador izjavio je da neće priznati Madura dok se ne objave potpuni rezultati.