Modi Zelenskom: Indija nije neutralna, već se zalaže za mir

Modi Zelenskom: Indija nije neutralna, već se zalaže za mir

Indijski premijer Narendra Modi posetio je Kijev u petak, označavajući prvu posetu indijskog premijera toj zemlji. Tokom sastanka sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim, Modi je izjavio da Indija nije bila „neutralna ili ravnodušan posmatrač“ dok sukob između Rusije i Ukrajine traje, i da je uvek bila „na strani mira“.

U zajedničkom saopštenju koje su dve strane objavile nakon sastanka lidera navodi se da je Modi ponovio svoj „principijelni stav i fokus na mirno rešenje kroz dijalog i diplomatiju“.

Prema rečima indijskog ministra spoljnih poslova S. Jaishankara, koji je informisao medije u Kijevu, Modi i Zelenski su imali detaljnu i otvorenu diskusiju, a Nju Delhi je obećao da je spreman da da proaktivan doprinos naporima za mir.

U zajedničkom saopštenju se navodi da je Indija prisustvovala „mirovnom samitu“ čiji je domaćin bila Švajcarska u junu ove godine kao deo ove obaveze. Međutim, Nju Delhi je prestao da otpeva zajedničko saopštenje koje je proizašlo sa događaja u Švajcarskoj, jer događaj nije uključivao Rusiju.

U petak, Jaishankar je primetio da je Modi pozvao na „praktičan angažman“ između svih zainteresovanih strana“ kako bi se razradila „inovativna rešenja“ koja bi mogla da dovedu do mira. „Predsednik Zelenski zna da mislimo dobro pod Ukrajinom, želimo da se ovaj sukob okonča. Ako postoji bilo šta što možemo da uradimo na bilo koji način unapred, iza ili podržavajući bilo koga, spremni smo da učinimo sve što možemo. Verujemo da se ovaj sukob mora okončati“, rekao je Džaišankar.

Modijeva poseta bila je prva poseta indijskog premijera Ukrajini od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dve zemlje nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. Po dolasku u Kijev dočekali su ga pripadnici tamošnje indijske dijaspore . Kasnije su on i Zelenski odali počast deci koja su poginula u sukobu u poseti Martirološkom izložbi i odali počast Mahatmi Gandiju u parku „Oaza mira“ u prestonici.

Modijeva poseta Ukrajini dolazi skoro šest nedelja nakon što je otputovao u Rusiju na bilateralni samit sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Od početka sukoba, Indija se uzdržala od osude Moskve zbog sukoba ili od snižavanja trgovinskih i diplomatskih veza sa njom, uprkos pritiscima Zapada.

Nju Delhi je održao čvrste veze sa Rusijom uprkos tome što Zapad ispituje odnose. Bilateralna trgovina je prošle godine prešla 60 milijardi dolara, u velikoj meri podržana indijskim uvozom ruskog uglja i nafte s popustom.

Premijerova poseta Moskvi u julu bila je pod intenzivnim nadzorom Vašingtona i drugih svetskih prestonica. Zvaničnici Bajdenove administracije bili su neprijatni zbog optike posete, koja se poklopila sa ključnim samitom NATO-a na kojem je učestvovao Zelenski. Sam ukrajinski lider nazvao je Modijev sastanak sa Putinom „velikim razočarenjem“ i „udarom“ mirovnim naporima, što je navelo Nju Delhi da pozove ukrajinskog izaslanika zbog te primedbe.