U napadu dronom u Siriji ubijen saudijski militant iz grupe povezane sa Al Kaidom

U napadu dronom u Siriji ubijen saudijski militant iz grupe povezane sa Al Kaidom

U napadu dronom na severozapadu Sirije u petak je ubijen saudijski militant iz grupe povezane sa Al Kaidom dok se vozio na motociklu, saopštili su ratni posmatrač i lokalni stanovnici.

Veruje se da je napad u oblasti Džabal al Zavija u provinciji Idlib koju drži opozicija izvela koalicija predvođena SAD koja je osnovana pre mnogo godina za borbu protiv militantne grupe Islamska država.

Nije bilo komentara američke vojske, koja je u proteklih nekoliko godina izvela niz napada na militante povezane sa Al Kaidom na severozapadu Sirije.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Britaniji, grupa za praćenje rata, saopštila je da je ubijeni muškarac identifikovan kao Abu Abdul Rahman Maki, saudijski državljanin i bivši vođa sada nestale ekstremističke militantne grupe Džund al-Aksa.

Lokalna medijska aktivistkinja Kenana Hindavi rekla je da je motocikl koji je vozio Maki pogođen sa dve rakete.

Američki Nacionalni centar za borbu protiv terorizma trenutno navodi Makija kao lidera u grupi Horas al-Din, ili „Čuvari religije“, koja uključuje tvrdokorne članove Al Kaide koji su se odvojili od Hajat Tahrir al-Šama, najjače pobunjeničke grupe u Idlibu pokrajina.

Opservatorija je primetila da je Makija ranije zatvorio Hajat Tahrir al-Šam.

Prošle godine u napadu dronom u Idlibu ubijena su dva člana grupe Horas al-Din.