Forbs: Alkaraz najviše zaradio u 2024, Đoković drugi

Forbs: Alkaraz najviše zaradio u 2024, Đoković drugi

Španski teniser Karlos Alkaraz je broj jedan po zaradi u 2024. godini sa 42.300.000 dolara prihoda, piše magazin „Forbs“. Novak Đoković je na drugom mestu sa ukupno 37.200.000 dolara.

Čuveni magazin ‘Forbs’ objavio je listu tenisera i teniserki koji su najviše zaradili 2024. godine.

Na prvom mestu je Karlos Alkaraz, zaradivši 10.300.000 dolara kroz nagrade na turnirima i 32.000.000 dolara van terena.

„Pošto je Alkaraz još jedan Španac koji odlično na šljaci, ne treba da iznenadi poređenje sa Rafaelom Nadalom na početku karijere. Učestvovali su u ‘Netfliksovoj’ egzibiciji u martu, igrali u dublu na Olimpijskim igrama u Parizu i na Otvorenom prvenstvu Francuske u junu ove godine, kada je Alkaraz preuzeo tron. Iako je osvojio samo srebrnu medalju u singlu na OI, pa je sada treći na ATP listi, ipak je favorit na Otvorenom prvenstvu SAD, koje je već osvojio 2022. i koje će mu ove kalendarske godine doneti tri velike titule. ‘Netfliksu’ nije dosta: filmska platforma planira da objavi dokumentarni film o njemu sledeće godine“, piše u „Forbsovom“ obrazloženju.

Na drugom mestu je Novak Đoković za kog je u uvodnom delu teksta naglašeno kako je jedini njegov period na vrhu liste godišnjih zarada bio po povlačenju Rodžera Federera 2022. i pred uspon Alkaraza 2023. godine na Ju-Es- openu.

Osvajač zlata na Olimpijskim igrama je ove godine zaradio ukupno 37.200.000 dolara, od čega 12.200.000 dolara kroz turnire.

„Đoković je 2023. postavio prvi igrač ATP tura koji je osam puta završio kalendarsku godinu na prvom mestu, a u aprilu je postao najstariji broj jedan u istoriji. Produžio je svoj rekord na prvom mestu na 428 sedmica, a zatim je popunio praznu rupu u svom zadivljujućem rezimeu zlatnom olimpijskom medaljom u Parizu – dostignućem koje mu je takođe donelo bonus od 218.000 dolara od njegove rodne Srbije. Đoković, koji je sada na drugom mestu u muškom singlu, prošle godine se razišao sa svojim dugogodišnjim agentom Edoardom Artaldijem, ali ima unosan portfolio podrške koji uključuje ‘Asiks’, ‘Hed’, Hublot“ i ‘Lakost’. Sa svojim sponzorom ‘Voterdropom’, nedavno je lansirao liniju ‘kocki za hidrataciju elektrolita“ pod nazivom ‘Sila’, i suosnivač je Udruženja profesionalnih tenisera, koje je u februaru postiglo dogovor da članovima omogući pristup u više od 1.500 salona na aerodromu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ovog meseca rekao da je bilo razgovora o izgradnji muzeja Novaka Đokovića u Beogradu“, piše u tekstu.

Sledeća na listi je Koko Gof sa 27.100.000 dolara, pa Iga Svjontek sa 26.700.000 dolara. Peti je Janik Siner, šesti Rafael Nadal, na sedmom mestu Danil Medvedev, pa slede Naomi Osaka, Kasper Rud i Arijana Sabalenka.