Savezni sudija presudio da američka vojska ne može odbaciti HIV pozitivne regrute

Savezni sudija presudio da američka vojska ne može odbaciti HIV pozitivne regrute

Osobe sa HIV-om više ne mogu biti odbijene ako pokušaju da se prijave u američku vojsku, presudio je savezni sudija.

U odluci, koju je ove nedelje izdala američki okružni sudija Leoni Brinkma, navodi se da Pentagonova zabrana HIV pozitivnim osobama koje žele da se pridruže oružanim snagama doprinosi „trajnoj stigmi oko HIV pozitivnih pojedinaca, dok aktivno ometa ciljeve vojske da regrutuje“.

„Savremena nauka je promenila tretman HIV-a“, napisala je Brinkema u svojoj presudi. „Asimptomatski HIV pozitivni pripadnici službe sa virusnim opterećenjem koji se ne može detektovati i koji održavaju terapiju sposobni su da obavljaju sve svoje vojne dužnosti, uključujući raspoređivanje širom sveta.“

Važno je da se HIV ne može preneti pljuvačkom, znojem, suzama, grupnim vežbama ili zajedničkim kupatilom. Umesto toga, većina ljudi dobija HIV kroz analni ili vaginalni seks ili kada dele igle, prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

Antiretrovirusna terapija takođe može da zadrži virusno opterećenje HIV-a na niskim ili neotkrivenim nivoima, a pacijenti koji su virusno suprimirani neće preneti virus putem seksa ili deljenja šprica, prema CDC-u.

Poslednjih godina politika Pentagona prema HIV pozitivnim Amerikancima našla se na udaru zakonske kritike.

Brinkema je 2022. ukinuo vojnu zabranu ljudima koji su HIV pozitivni da se pridruže oružanim snagama kao oficiri ili da se rasporede u inostranstvu, izvestio je CNN. Nakon te presude, ministar odbrane Lojd Ostin izdao je dopis u kojem se navodi da ljudima koji su HIV pozitivni više neće biti automatski zabranjeno da služe u vojnom rukovodstvu ili u inostranstvu.

Izazov politici regrutovanja donela su tri HIV pozitivna pojedinca koji su želeli da se pridruže ili ponovo pridruže vojsci u poslednjih nekoliko godina. Sva trojica to nisu mogla da urade, preneo je CNN.

Jedan od tužilaca, Isaiah Vilkins, služio je u Nacionalnoj gardi Džordžije kada je tražio da se prijavi u rezervni sastav vojske. Tokom tog procesa saznao je da je HIV pozitivan.

„Ovo je pobeda ne samo za mene već i za druge ljude koji žive sa HIV-om koji žele da služe“, rekao je Vilkins u saopštenju objavljenom u utorak. „Kao što sam ranije rekao, odustajanje od svog sna da služim svojoj zemlji nikada nije bila opcija. Nestrpljiv sam da se prijavim u vojsku bez pretnje diskriminatornom politikom“.

Pentagon je tvrdio da njegova politika priznaje da briga o HIV pozitivnim pripadnicima službe može stvoriti finansijska opterećenja za Ministarstvo odbrane i da bi raspoređivanje moglo otežati HIV pozitivnim vojnicima da se pridržavaju režima lijekova koji drže virus pod kontrolom.