Arhitektonska oaza u indijskoj pustinji Tar: Škola koja hladi učenike na ekstremnim vrućinama

Arhitektonska oaza u indijskoj pustinji Tar: Škola koja hladi učenike na ekstremnim vrućinama

U središtu indijske pustinje Tar, gde letnje temperature dostižu preko 50 stepeni Celzijusa, izdvaja se škola Rajkumari Ratnavati kao arhitektonsko remek-delo koje pruža utočište od nemilosrdne vrućine. Ova škola za devojčice, izgrađena od lokalnog žutog peščara, koristi kombinaciju tradicionalnih građevinskih tehnika i modernog dizajna kako bi stvorila prostor koji je čak 20 stepeni hladniji od spoljašnje temperature.

Dizajnirana od strane američke arhitekte Diane Kellogg, škola se oslanja na debele zidove i prirodne materijale poput kreča, koji pomažu u regulaciji temperature i vlage. Krov prekriven solarnim panelima osigurava struju za školu, čineći je potpuno ekološki održivom.

Eliptično dvorište, ventilacioni otvori, i podignuti prozori omogućavaju prirodno hlađenje zgrade, dok perforacije u zidovima stvaraju povetarac. Ova pažljivo osmišljena kombinacija elemenata inspirisana je lokalnim kulturnim i klimatskim uslovima.

Škola, koju pohađa 170 učenika, predstavlja značajan korak ka pružanju kvalitetnog obrazovanja u državi Radžastan, gde je stopa pismenosti žena samo 52 procenta. Zahvaljujući podršci obrazovne fondacije CITTA, učenici pohađaju školu besplatno, uz obezbeđene uniforme i obroke.

Iako je škola dizajnirana da se suoči s ekstremnim vrućinama, suočava se s novim izazovima poput poplava uzrokovanih klimatskim promenama. Uprkos tome, škola i dalje predstavlja oazu za decu u ovom surovom okruženju, pružajući im ne samo obrazovanje, već i osvežavajući beg od nepodnošljivih uslova.