Arheolozi otkrivaju upozorenje na drevnoj vavilonskoj ploči

Arheolozi otkrivaju upozorenje na drevnoj vavilonskoj ploči

Kada Mesec u potpunosti sklizne u Zemljinu senku, kralj će umreti.

Tako upozorava zloslutno predskazanje iz Starog Vavilonije, upisano na nekoliko drevnih glinenih ploča.

Već više od jednog veka, ovi dragoceni astrološki artefakti nalaze se u Britanskom muzeju, ali su arheolozi Endrju Džordž i Junko Taniguči tek nedavno završili sa njihovim prevođenjem.

Ukupno, dvojac je otkrio 61 znak ispisan na četiri ploče, koje su verovatno bile ispisane u drevnom gradu Siparu u današnjem Iraku u 17. i 18. veku pre nove ere.

Davno izgubljena lista proricanja predstavlja najstariju poznatu kompilaciju predznaka pomračenja Meseca iz Vavilonije – drevne kulture u Mesopotamiji poznate po svojim astrološkim verovanjima.

Pre nekih četiri hiljade godina, vavilonski astronomi su pažljivo pratili Mesec i planete verujući da su ove karakteristike noćnog neba kontrolisane od strane bogova i da njihova kretanja mogu da predvide budućnost.

„Posmatranje nebeskih predznaka je bio ozbiljan posao za političko telo“, objašnjavaju Džordž i Taniguči.

„U kasnijim periodima postoji mnogo dokaza koji pokazuju da je astrološko posmatranje bilo deo razrađenog metoda zaštite kralja i regulisanja njegovog ponašanja u skladu sa željama bogova.

Kraljevi savetnici su bili odgovorni za posmatranje noćnog neba. Ako su predviđanja za šefa države bila loša, kao što je predznak preveden gore, onda bi životinja morala da bude žrtvovana da bi se utvrdio stepen pretnje. Ako opasnost i dalje postoji, bili bi potrebni rituali da se proteraju svi zli duhovi.

Nedavno prevedeni predznaci govore o čistoj složenosti ovog organizovanog sistema ‘upozorenja’. Oni takođe otkrivaju koliko su kraljevi savetnici ozbiljno shvatali svoje proročke uloge.

Prema starovavilonskim pločama, pomračenje u jutarnjoj straži „označava kraj dinastije“. Dok pomračenje u večernjim časovima „označava kugu“.

Natpisi od gline čak izlažu i razrađen metod za organizovanje predznaka pomračenja Meseca prema dobu noći, dana i meseca, kretanju Zemljine senke i trajanju samog pomračenja.

Takva proročanstva, koja uključuju upozorenja kao što su „kraljev brat će zauzeti presto u pobuni“, „kiša će biti odsečena sa neba“ i „stalna pustošenja od strane (oluje) boga“, verovatno potiču iz drevnih usmenih predanja. .

Neki su toliko specifični da se mogu prevesti kao „pas će poludeti i niko koga ujede, bilo muško ili žensko, neće preživeti“.

Jedini drugi predznaci pomračenja otkriveni iz Stare Vavilonije su zbirka od 32 ploče koje su takođe pronađene u blizini reke Eufrat. Ali oni ne preciziraju između pomračenja Meseca i Sunca.

Nedavni prevodi su redak uvid u jedan od najstarijih organizovanih sistema astrologije koji se nalazi bilo gde u svetu.

Studija je objavljena u Journal of Cuneiform Studies.