Pametni hidrogel povećava tačnost u igranju pong-a kroz „pamćenje“ pokreta

Pametni hidrogel povećava tačnost u igranju pong-a kroz „pamćenje“ pokreta

Novi eksperiment pokazuje da čak i jednostavan polimerni hidrogel može pokazati neverovatne sposobnosti „pamćenja“ i prilagođavanja, što ga čini sposobnim da se poboljša u igri Pong. Ova otkrića, objavljena u Cell Reports Physical Science, otvaraju uzbudljive mogućnosti za razvoj novih pametnih materijala.

Istraživači sa Univerziteta u Redingu, predvođeni biomedicinskim inženjerom Jošikacu Hajašijem, proučavali su elektro-aktivni polimer hidrogel i njegove sposobnosti. Hidrogel, koji menja oblik kada se primeni električna struja, bio je povezan sa prilagođenom verzijom igre Pong preko elektroda.

Rezultati su pokazali da hidrogel ne samo da je mogao da igra igru, već je vremenom postajao sve bolji, sa produženjem trajanja „relija“ u igri. Nakon što je hidrogel bio izložen električnoj stimulaciji koja je informisala o položaju lopte u igri, njegova sposobnost da se prilagodi i pamti prethodne pokrete dovela je do poboljšanja performansi.

Istraživači su otkrili da se brzina kojom se joni unutar hidrogela kreću tokom igre povećala, a ovaj fenomen pamćenja omogućio je gelu da bolje prati loptu i produži trajanje relija. Ova sposobnost „pamćenja“ je primer kako čak i jednostavni materijali mogu pokazati kompleksna, prilagodljiva ponašanja slična onome što se obično povezuje sa živim sistemima ili sofisticiranom veštačkom inteligencijom.

Ovo istraživanje nije samo fascinantno zbog svojih rezultata, već i zbog potencijala za razvoj novih vrsta „pametnih“ materijala. Dok hidrogel ne pokazuje osećanje ili namernost, njegova sposobnost da zadrži utisak fizičkog uticaja otvara mogućnosti za dalje istraživanje i primenu.

Naučnici planiraju da istraže da li se sličan „učenje“ može primeniti na druge zadatke, čime bi ovaj materijal mogao imati široku primenu u budućim tehnologijama.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Cell Reports Physical Science.