Italijanski ambasador i šef UGCC razgovaraju o zakonu o zabrani ruske crkve u Ukrajini

Italijanski ambasador i šef UGCC razgovaraju o zakonu o zabrani ruske crkve u Ukrajini

,Ambasador Italije Karlo Formoza i Njegovo Blaženstvo Svjatoslav (Ševčuk), glavni arhiepiskop kijevsko-halički, poglavar Ukrajinske grko-katoličke crkve (UGKC), razgovarali su o humanitarnim aktivnostima UGKC u vreme rata i nedavno usvojenom zakonu o zabrani ruska crkva u Ukrajini objavljeno je na sajtu italijanske ambasade u Ukrajini.

„Pozivajući se na novi ukrajinski zakon kojim se ograničavaju aktivnosti verskih organizacija povezanih sa Rusijom, Arhiepiskop je podsetio na jedan od principa kojih se pridržavaju sve ukrajinske Crkve: pravo i dužnost države da garantuje nacionalnu bezbednost suočenih sa rizicima korišćenja verskih organizacija zemlje agresora za svoje potrebe“, saopštilo je diplomatsko predstavništvo.

Ambasador i nadbiskup su se složili da su sloboda veroispovesti i mir ključ budućnosti Ukrajine i njenog naroda.

Na sastanku je razgovarano i o humanitarnim aktivnostima UGKC u kontekstu ruske agresije i važnoj ulozi Apostolskog egzarhata u podršci ukrajinskoj zajednici koja živi u Italiji.

Vrhovna rada je 20. avgusta usvojila Zakon o zaštiti ustavnog poretka u oblasti delatnosti verskih organizacija, kojim se u Ukrajini zabranjuju aktivnosti verskih organizacija povezanih sa Rusijom.