Potraga za osumnjičenim zbog pretnji ubistvom Donalda Trampa u Arizoni

Potraga za osumnjičenim zbog pretnji ubistvom Donalda Trampa u Arizoni

Američke vlasti aktivno tragaju za Ronaldom Lijem Sivrudom, 66-godišnjim muškarcem koji je na društvenim mrežama pretio da će ubiti Donalda Trampa, republikanskog predsedničkog kandidata. Tramp, koji je preživeo pokušaj atentata prošlog meseca, boravio je u Arizoni u četvrtak, planirajući posetu američko-meksičkoj granici kako bi istakao svoju politiku protiv ilegalne imigracije.

Šerif okruga Kočiz, Mark Danels, izdao je upozorenje javnosti neposredno pre Trampovog govora, navodeći da se Sivrud traži kao „istražni vođa za pretnje ubistvom predsedničkog kandidata“. Poslednja poznata adresa osumnjičenog bila je u Bensonu, oko 65 km od prolaza Montezuma, gde je Tramp planirao da održi događaj.

Sivrud, koji je registrovani seksualni prestupnik u Viskonsinu, ima neisplaćene poternice za vožnju pod uticajem, nepojavljivanje na sudu, kao i za udarac i bekstvo u Arizoni.

Kada su novinari pitali Trampa o ovoj situaciji, on je rekao da nije bio informisan, ali je izrazio malo iznenađenje, ističući da njegove političke pozicije mogu izazvati negativne reakcije.

Tramp je ranije preživeo pokušaj atentata 13. jula na mitingu u Pensilvaniji, kada je naoružani napadač pucao sa krova obližnje zgrade, ubivši jednog člana publike i ranivši još dve osobe. Zbog ovog incidenta, Tajna služba je uvela strože bezbednosne mere na Trampovim skupovima.