SAD šalju 125 miliona dolara nove vojne pomoći Ukrajini, kažu zvaničnici

SAD šalju 125 miliona dolara nove vojne pomoći Ukrajini, kažu zvaničnici

Bajdenova administracija će poslati oko 125 miliona dolara nove vojne pomoći Ukrajini, rekli su američki zvaničnici u četvrtak, iako Vašington radi na tome da bolje razume upad Kijeva u Rusiju i kako on unapređuje šire ciljeve na bojnom polju više od dva godine u rat.

Američki zvaničnici rekli su da najnoviji paket pomoći uključuje rakete protivvazdušne odbrane, municiju za raketne sisteme visoke pokretljivosti (HIMARS), Javelins i niz drugih protivoklopnih projektila, protiv-dronova i sistema i opreme za protivelektronsko ratovanje, 155 mm i 105 mm artiljerijske municije, vozila i druge opreme.

Zvaničnici su govorili pod uslovom anonimnosti jer pomoć nije javno objavljena. Zvanično saopštenje moglo bi doći već u petak, što je uoči Dana nezavisnosti Ukrajine.

Oružje se obezbeđuje preko predsedničkog ovlašćenja za povlačenje, što znači da se uzima iz zaliha Pentagona i može brže da se isporuči.

Pomoć dolazi dok ukrajinske snage nastavljaju da proširuju svoju iznenađujuću ofanzivu na Rusiju, gde zvaničnici kažu da su zauzeli oko 100 kvadratnih kilometara (62 kvadratne milje) teritorije oko Kurska. Ruske trupe, u međuvremenu, ostvaruju dobitke na istoku, oko ukrajinskog grada Pokrovska, kritičnog logističkog čvorišta.

Zvaničnici Pentagona su u više navrata rekli da su SAD razgovarale sa ukrajinskim liderima kako bi dobili bolju procenu svojih dugoročnih ciljeva za operaciju Kursk, posebno pošto vide kako Rusija napreduje u blizini Pokrovska.

Ako Pokrovsk padne, poraz bi ugrozio odbranu Ukrajine i približio Rusiju njenom navedenom cilju da zauzme region Donjecka. Ruski vojnici su sada udaljeni samo 10 kilometara (6,2 milja).

Upitana o operaciji Kursk, portparolka Pentagona Sabrina Sing rekla je u četvrtak da „još uvek radimo sa Ukrajinom na tome kako se to uklapa u njihove strateške ciljeve na samom bojnom polju“.

SAD, rekla je ona, razumeju da Ukrajina želi da izgradi tampon zonu duž granice, ali administracija i dalje ima više pitanja o tome kako to podstiče šire ratne napore Ukrajine.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u četvrtak prvi put posetio pograničnu oblast gde su njegove snage pokrenule ofanzivu 6. avgusta. On je rekao da je kijevska vojska preuzela kontrolu nad još jednim ruskim selom i zarobila još ratnih zarobljenika.

Najnoviji paket pomoći dovodi ukupan iznos američke bezbednosne pomoći Ukrajini na više od 55,7 milijardi dolara od ruske invazije u februaru 2022.