Nepal ukida zabranu TikToka zbog narušavanja „društvenog sklada“

Nepal ukida zabranu TikToka zbog narušavanja „društvenog sklada“

Nepalska vlada odlučila je u četvrtak da ukine zabranu aplikacije TikTok, koja je uvedena u novembru prošle godine zbog narušavanja „društvenog sklada“. Ova odluka doneta je na redovnoj sednici vlade, a prenela ju je državna Nacionalna novinska agencija u izjavi ministra informisanja Prithvija Subba Gurunga.

Ukidanje zabrane došlo je na inicijativu premijera Khadge Prasada Olija, koji je izdao direktivu da sve društvene mreže treba tretirati jednako. Oli, koji je preuzeo funkciju premijera prošlog meseca, time je preokrenuo odluku prethodne vlade.

Vlada je prethodno uvela zabranu TikToka, tvrdeći da je neophodno regulisati korišćenje platforme društvenih medija jer narušava društveni sklad i širi nepristojne materijale. Takođe je zahtevala od kompanija koje upravljaju društvenim mrežama da se registruju u Nepalu, otvore kancelariju za vezu, plaćaju poreze i poštuju zakone zemlje.

TikTok, aplikacija u vlasništvu kineskog ByteDance-a, suočava se sa kritikama u mnogim zemljama zbog zabrinutosti da bi kineska vlada mogla koristiti platformu za prikupljanje podataka korisnika ili unapređenje svojih interesa. Uprkos tome, TikTok je više puta negirao da je ikada delio podatke sa kineskom vladom.