Američke aviokompanije produžavaju obustavu letova za Izrael dok se rat u Gazi nastavlja

Američke aviokompanije produžavaju obustavu letova za Izrael dok se rat u Gazi nastavlja

Delta Air Lines saopštila je u sredu da će produžiti obustavu letova za Izrael za dodatnih mesec dana, do 31. oktobra, zbog kontinuiranog sukoba između Izraela i militantne grupe Hamas u Gazi. Avio-kompanija je navela da će nastaviti da prati bezbednosnu situaciju i da će svoje operacije prilagođavati na osnovu obaveštajnih izveštaja i bezbednosnih smernica.

Ova odluka Delte dolazi nakon što je American Airlines produžio prekid letova između Sjedinjenih Država i Tel Aviva do 29. marta sledeće godine, čime se još jedna velika američka aviokompanija pridružila spisku onih koje su prekinule svoje rute ka Izraelu. American Airlines je tokom vikenda ažurirao obaveštenje na svojoj veb stranici, obaveštavajući putnike o produženoj obustavi.

Obe aviokompanije su navele da putnici sa kartama za letove koji su sada otkazani mogu besplatno ponovo rezervisati svoje letove ili otkazati putovanje uz povraćaj novca. Delta će omogućiti svojim klijentima da prebukiraju letove preko partnerskih avio-kompanija El Al i Air France. American Airlines je takođe naveo da će sarađivati sa svojim partnerima kako bi omogućio putnicima da putuju između Izraela i evropskih gradova koji nude letove za Sjedinjene Države.

Delta, American Airlines i United Airlines su prestali sa letovima za Izrael ubrzo nakon početka sukoba 7. oktobra, kada je Hamas izvršio napad na izraelsku teritoriju, što je započelo trenutni rat. United Airlines je nedavno saopštio da će suspendovati svoje letove na neodređeno vreme.

Mnoge druge međunarodne avio-kompanije takođe su obustavile letove ka Izraelu i njegovim gradovima, iako su neke od njih kasnije nastavile sa operacijama. Među prevoznicima koji još uvek lete za Izrael su izraelski El Al, British Airways, Air France, Wizz Air i flydubai.

Nemačka avio-kompanija Lufthansa saopštila je u ponedeljak da će, na osnovu trenutne bezbednosne analize, zaustaviti sve letove ka Bliskom istoku – uključujući Tel Aviv, Aman, Bejrut, Teheran i Erbil u Iraku – do ponedeljka.

Sukob u Gazi doveo je do velikih žrtava na obe strane. Prema izraelskim vlastima, oko 1.200 Izraelaca, uglavnom civila, poginulo je u početnom napadu Hamasa. Izraelski odgovor u obliku bombardovanja Gaze rezultirao je sa oko 40.000 žrtava, prema podacima tamošnjeg ministarstva zdravlja koje kontroliše Hamas. Pokušaji Sjedinjenih Država da posreduju u postizanju prekida vatre do sada nisu bili uspešni.