Blinken: Izrael je pristao da povuče trupe iz Gaze

Blinken: Izrael je pristao da povuče trupe iz Gaze

Izrael je pristao da povuče svoje trupe iz delova Gaze u okviru tekućih pokušaja da se postigne sporazum o prekidu vatre sa palestinskom grupom Hamas, izjavio je u utorak američki državni sekretar Entoni Blinken, posle poslednje runde pregovora u Kataru.

Obraćajući se novinarima u Dohi, Blinken je zamoljen da prokomentariše ranije izveštaje da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu ubedio Vašington da dozvoli Izraelu da zadrži svoje snage u Filadelfijskom koridoru između Egipta i Gaze.

Iako nije izneo nikakve konkretne detalje o tekućim pregovorima, u kojima posreduju SAD, Egipat i Katar, državni sekretar je rekao da „Sjedinjene Države ne prihvataju bilo kakvu dugoročnu okupaciju Gaze od strane Izraela“, i da je trenutni sporazum o kome se razgovara „veoma jasan u pogledu rasporeda i lokacija (Izraelskih odbrambenih snaga) povlačenja iz Gaze, a Izrael je pristao na to.

Blinken je dodao da je najnoviji predlog „verovatno najbolja, verovatno poslednja prilika“ da se postigne sporazum o prekidu vatre u desetomesečnom sukobu, i rekao da će Vašington učiniti „sve što je moguće da pređe ciljnu liniju“.

Njegovi komentari dolaze nakon što je ranije ove nedelje objavljeno da je Netanjahu rekao porodicama palih izraelskih vojnika da zapadni Jerusalim ni pod kojim uslovima neće napustiti Filadelfijski koridor na granici između Gaze i Egipta i koridor Necarim koji se proteže između severnog i južnog delovi palestinske enklave. On je navodno tvrdio da se ove oblasti moraju kontrolisati kako bi se sprečilo krijumčarenje oružja u enklavu.

Premijer je odbio da se povuče po tom pitanju, navodi javni emiter Kan, uprkos zahtevima izraelskih pregovarača koji su upozorili Netanjahua da njegova pozicija osuđuje šanse za postizanje sporazuma.

Blinken je takođe pozvao i Izrael i Hamas da imaju „maksimalnu fleksibilnost“ kako bi postigli sporazum o prekidu vatre.

U svetlu Netanjahuovog insistiranja da ostane u dva koridora, Hamas je u nedelju izdao saopštenje u kojem odbacuje najnovije uslove sporazuma o prekidu vatre o kojima se razgovaralo prošle nedelje, posebno okrivljujući izraelskog premijera za postavljanje novih prepreka u pregovorima.

Neprijateljstva su izbila nakon što je militantna grupa Hamas pokrenula iznenadni upad na južni Izrael iz Gaze 7. oktobra prošle godine, što je rezultiralo smrću oko 1.100 ljudi, dok je 200 drugih uzeto kao taoce. Masovni izraelski vojni odgovor odneo je više od 40.000 života, dok je više od 92.000 ljudi ranjeno, prema palestinskim zdravstvenim zvaničnicima.