Indijski premijer će posetiti Poljskoj radi bezbednosnih i trgovinskih pregovora, sledeći korak Ukrajina

Indijski premijer će posetiti Poljskoj radi bezbednosnih i trgovinskih pregovora, sledeći korak Ukrajina

Indijski premijer Narendra Modi posetiće Poljsku kako bi učestvovao u ključnim bezbednosnim i trgovinskim pregovorima pre nego što se uputi u Ukrajinu, zemlju u ratu sa indijskim strateškim partnerom, Rusijom. Modi će u četvrtak u Varšavi razgovarati sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom i predsednikom Andžejem Dudom, fokusirajući se na regionalnu bezbednost, posebno u svetlu sukoba u susednoj Ukrajini.

Modijeva poseta dolazi u trenutku kada Poljska pruža značajnu političku, humanitarnu i odbrambenu podršku Ukrajini u njenom otporu ruskoj agresiji. Ukrajina je već izrazila nezadovoljstvo Modijevim nedavnim susretom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, gde je Modi izbegao direktnu osudu Rusije, ali je naglasio potrebu za mirnim rešenjem sukoba.

Poljska, koja je članica NATO-a i Evropske unije, ima ključnu ulogu u podršci Ukrajini, dok Modi nastoji da produbi trgovinske i političke odnose sa ovom centralnoevropskom zemljom. Ministar spoljnih poslova Poljske, Vładisłav Teofil Bartoszevski, izjavio je da Poljska teži potpisivanju sporazuma o strateškom partnerstvu sa Indijom, što bi dodatno osnažilo političke i poslovne veze, kao i saradnju u IT sektoru, sajber bezbednosti i odbrani.

Modijeva poseta takođe obeležava 70 godina bilateralnih odnosa između Indije i Poljske, što je značajan korak napred u odnosu na prethodnu posetu indijskog lidera Morardžija Desaija pre 45 godina, kada je Poljska bila pod sovjetskim uticajem.

Prema podacima Ambasade Indije, bilateralna trgovina između dve zemlje značajno je porasla tokom protekle decenije, dostigavši vrednost od 5,72 milijarde dolara 2023. godine. Modi će u Varšavi odati počast na dva spomenika koja obeležavaju zajedničke trenutke iz Drugog svetskog rata, pre nego što se sastane sa predstavnicima indijske zajednice u Poljskoj.

Nakon Varšave, Modi će posetiti Kijev gde će se sastati sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim. Zelenski je prethodno kritikovao Modijev susret sa Putinom u julu, nazivajući ga „razočaravajućim“ i „udarcem mirovnim naporima“. Indija, koja nije direktno osudila rusku invaziju, pozvala je obe strane na dijalog i diplomatsko rešenje sukoba. Modijeva poseta Kijevu biće ključna za dalje odnose Indije sa Ukrajinom i njenim saveznicima.