FAA zahteva inspekciju Boinga 787 zbog problema sa pilotskim sedištima; prekinuti probni letovi 777-9 zbog oštećenja

FAA zahteva inspekciju Boinga 787 zbog problema sa pilotskim sedištima; prekinuti probni letovi 777-9 zbog oštećenja

Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) izdala je hitan nalog za inspekciju sedišta u pilotskoj kabini Boinga 787 drimlajnera nakon incidenta kada je kapitenovo sedište nenamerno pomerilo napred i isključilo sistem autopilota tokom leta kompanije Latam Airlines. Ovaj incident, koji se dogodio u martu dok je avion leteo iz Australije za Novi Zeland, rezultirao je povredama nekoliko desetina putnika.

Preliminarni izveštaji čileanskih vlasti otkrili su da je kapitenovo sedište udarilo u prekidač koji je deaktivirao autopilot, što je dovelo do brzog spuštanja aviona pre nego što je kopilot preuzeo kontrolu. Boeing je već preporučio avio-kompanijama da pregledaju sedišta i proveravaju poklopce na prekidačima kako bi sprečili slične incidente.

FAA je takođe obelodanila da će njen nalog uticati na 158 aviona registrovanih u Sjedinjenim Državama. Pored toga, FAA je uvela novo pravilo koje zahteva od avio-kompanija da pregledaju ulaze oko kanala u sistemima protiv leda motora na 787 zbog mogućeg oštećenja uzrokovanog degradiranim zaptivkama.

Odvojeno, Boeing je prekinuo probne letove svog novog modela 777-9 nakon što je otkrivena pukotina na strukturnom delu između motora i aviona. Problemi su primećeni tokom testiranja i vraćeni su na Havaje za dodatnu analizu. Boeing je saopštio da se zameni oštećeni deo i da će nastaviti testiranje kada bude spreman.

Boeing je u toku sa obaveštavanjem FAA i avio-kompanija o svim ovim pitanjima i nastavlja sa radom na rešenju identifikovanih problema.