Obala Slonovače beleži 28 slučajeva mipoksa, jedna osoba umrla

Obala Slonovače beleži 28 slučajeva mipoksa, jedna osoba umrla

Zdravstvene vlasti Obale Slonovače prijavile su u utorak 28 slučajeva mipoksa, uključujući jedan smrtni slučaj, u najnovijem porastu broja obolelih od ovog virusa koji je već prouzrokovao smrt stotina ljudi u Demokratskoj Republici Kongo.

Prema rečima doktora Daoude Coulibalija iz Nacionalnog instituta za javnu higijenu (INHP), broj slučajeva se povećao sa šest prijavljenih 1. avgusta. Epidemija je posebno pogođena u ekonomskoj prestonici zemlje, Abidžanu, gde su zabeleženi smrtonosni slučaj i nekoliko drugih infekcija.

Doktor Coulibali je naveo da se trenutno sprovode testiranja kako bi se identifikovao soj virusa u najnovim slučajevima. On je istakao da trenutna situacija „nije razlog za uzbunu“ i dodao da se pojačava monitoring kako bi se prekinuli lanci prenosa i izolovali kontakti obolelih.

Ove godine, identifikovani slučajevi u Obali Slonovače pripadaju podtipu virusa poznatom kao klada 2, koji je bio prisutan tokom prethodne epidemije iz 2022. godine. Nasuprot tome, smrtonosniji podtip klada 1b se pojavio u DR Kongu, Burundiju, Keniji, Ruandi, Ugandi i Švedskoj, gde je već prouzrokovao više od 500 smrtnih slučajeva.

Globalna vanredna situacija za javno zdravlje proglašena je prošle nedelje od strane Svetske zdravstvene organizacije (SZO) zbog rastuće pretnje mipoksa, što ukazuje na ozbiljnost i potrebu za intenzivnim međunarodnim odgovorom na ovu epidemiju.