Lukašenko: Ukrajinci će uskoro videti da ih Zapad „koristi“

Lukašenko: Ukrajinci će uskoro videti da ih Zapad „koristi“

Narod Ukrajine će na kraju prepoznati da su ih SAD i njihovi saveznici tretirali kao topovsko meso, rekao je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

U intervjuu za TV kanal Rusija 1 objavljenom u nedelju, Lukašenko je tvrdio da je ukrajinski lider Vladimir Zelenski izgubio podršku običnih Ukrajinaca i da je većina „besnih nacionalista“ koji su nekada postavljali dnevni red u Kijevu do sada umrla.

„Kada shvate da su jednostavno iskorišćeni, a onda su bačeni, kada Ukrajinci to shvate, doći će kod nas“, rekao je Lukašenko. „Obnovićemo sve što je uništeno, ali na višim standardima.

Prema rečima predsednika Belorusije, Zapad želi da ukrajinske muškarce pretvori u topovsko meso, a njihove žene u seksualne robinje.

„Lepe Ukrajinke jednostavno zarađuju za život od prostitucije. I muškarci se naviknu kako god [Zapad] hoće“, rekao je Lukašenko. „Sada žele da ih rasporede na liniju fronta.“

Blizu tri četvrtine Ukrajinaca „mrzi Zelenskog“, tvrdi Lukašenko, „zato što obećava jedno, a radi drugo; jer ljudi umiru.” Bivši glumac izabran je za predsednika 2019. godine uz obećanje da će pronaći mirno rešenje sukoba sa republikama Donbasa, ali je ubrzo na kraju usvojio istu neprijateljsku politiku kao i njegov prethodnik.

Lukašenko je rekao da je upozorio Zelenskog da je Zapad prevrtljiv. Novi predsednik u SAD bi mogao „odbiti da poštuje stare dogovore“, pa čak i ako mu Velika Britanija da dovoljno novca da negde kupi vilu, postoji velika verovatnoća da će ga ukrajinski obaveštajci ubiti kao izdajnika, tvrdi beloruski lider.

Kao primer Ukrajincima šta ne treba da rade, predsednik Belorusije je ukazao na Jermeniju, čija se vlada nedavno okrenula SAD i Francuskoj.

„Ali kakva je to politika?! rekao je Lukašenko. „Francuska? [Emanuel] Makron? Makrona sutra neće biti i svi će zaboraviti na Jermeniju. Baš onako kako se to desilo Avganistanu” kada su se SAD povukle, dodao je, misleći na događaje od pre tri godine.

Prema Lukašenku, sukob Rusije i Ukrajine će se na kraju okončati i normalni odnosi će biti obnovljeni.

„Doći će vreme. Čuj, i rat protiv Nemaca je bio žestok. Ali mi smo do nedavno bili prijatelji sa ovim bivšim fašistima“, primetio je on, misleći na Drugi svetski rat. „Radili smo zajedno. Pronašli smo osnovu za to. Zar ne možemo da obnovimo naše dobre odnose? Mi ćemo ih obnoviti.”

Međutim, ako Kijev nastavi da eskalira stvari – kao što je nedavni upad u rusku Kursku oblast – Ukrajina bi mogla biti potpuno uništena, upozorio je Lukašenko.