Američka obaveštajna zajednica optužuje Iran za hakovanje kampanje Donalda Trampa

Američka obaveštajna zajednica optužuje Iran za hakovanje kampanje Donalda Trampa

Američki obaveštajni zvaničnici saopštili su u ponedeljak da su uvereni da je Iran odgovoran za hakovanje predsedničke kampanje Donalda Trampa, predstavljajući ovaj sajber napad kao deo šireg nastojanja Teherana da se meša u američku politiku i potkopa poverenje u demokratske institucije.

Iako su istražitelji Trampove kampanje i sajber bezbednosni eksperti iz privatnog sektora prethodno tvrdili da Iran stoji iza pokušaja hakovanja, ovo je prvi put da je američka vlada zvanično pripisala krivicu za napad.

U zajedničkom saopštenju FBI-a i drugih saveznih agencija navodi se da je Iran odgovoran i za pokušaje hakovanja kampanje potpredsednice Kamale Haris. Hakeri su „tražili pristup pojedincima sa direktnim pristupom predsedničkoj kampanji obe političke partije“, stoji u saopštenju.

Federalni zvaničnici ističu da cilj hakovanja i drugih aktivnosti nije bio samo da se poseje razdor, već i da se oblikuje ishod izbora, koji Iran smatra „posebno značajnim u smislu uticaja na njegove nacionalne interese“.

Saopštenje potvrđuje nalaze privatnih kompanija kao što su Microsoft i Google, koje su ranije izvestile o pokušajima stranih agenata da se mešaju u ovogodišnje izbore. Iranska grupa povezana sa Revolucionarnom gardom pokušala je da infiltrira lične e-mail naloge osoba povezanih sa predsednicima Džoom Bajdenom i Donaldom Trampom od maja.